Een Franse maaltijd (1)

Als er een hemel is, dan ziet die eruit als een Franse markt op een zonovergoten morgen in augustus. Bontgekleurde tomaten liggen hoog opgetast naast geurige perziken, knetterverse doperwten en gele, ronde komkommertjes vol smaak. Er zijn vrolijk kwetterende dames die honing en rozemarijngelei verkopen en de lekkerste sinaasappelmarmelade die je ooit proefde. Prachtige broden met een knasper-knisperende korst liggen naast oesters en gekookte halve krabben op ijs en een schitterend stuk zwaardvis, verantwoord gevangen in het noordelijk deel van de Atlantische oceaan, dus hij kan door de beugel volgens de viswijzer.

Oh wat kan ik, na twee weken in het zachte Frankrijk, slecht wennen aan de leptosome supermarkt-sperzieboontjes en het voorverpakte vlees. Ik wil niet dat de vakantie voorbij is. Ik wil zwaardvis van de barbecue met krabboter en zwarte rijst uit de Camargue, het droommaal dat vriend N. en ik klaarmaakten na ons marktbezoek. Kan dat? Hier in de vinex?

De zwarte rijst heb ik snel gevonden, die ligt gewoon bij mijn biologische winkel in het schap. De rijst kan ook besteld worden bij diverse internetwinkels.

De krab levert grotere problemen op. Op grootsteedse markten zijn vaak gekookte krabbenpoten te koop. Wie daar te ver vandaan woont, moet zijn visboer lief aankijken. De mijne kon krab voor me bestellen, gekookt of ongekookt, maar stuurde me naar huis met een pakje rauw, diepgevroren krabvlees. Ontdooien, kort koken met zout en goed laten uitlekken. Ik vond het een redelijk alternatief voor wie er tegenop ziet zelf een hele krab te koken (20 minuten in flink gezouten water) en die leeg te pulken.

Verdeel het krabvlees in vlokjes en prak deze zorgvuldig door de zachte boter. Voeg zout en peper toe plus de geraspte schil van een (biologische) citroen. Doe de krabboter in folie, vorm er een worstje van, draai de uiteinden dicht en leg het in de koelkast.

Aan verantwoord gevangen zwaardvis kon mijn visboer me niet helpen, maar met een ander visje wordt het ook lekker. Leg bijvoorbeeld een stukje wilde zalm op wat aluminiumfolie, doe er zout en peper over plus wat olijfolie en wat verse dille, vouw het folie dicht en leg de vis (niet te lang!) op de barbecue.

Was de rijst een paar keer en laat hem twee uur weken. Breng vervolgens aan de kook (1 deel rijst, 2 delen water) met wat zout. Laat 35 minuten zachtjes koken, giet af en laat de rijst nog tien minuten staan.

Maak een bedje van rijst, leg de vis erop en daarop een plakje krabboter en roep luidkeels tegen wie het maar horen wil dat de vakantie nog láng niet voorbij is.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (woe), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij).

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/koken