Daar is-ie dan, Rutte meldt zich aan het front en wil belastingen verlagen

Hij hield zich lang afzijdig - "er komen nog genoeg debatten" - maar nu is ook voor Rutte de campagne begonnen. Foto Reuters / Robin van Lonkhuijsen

Het duurde even, voor sommigen te lang zelfs, maar premier Rutte heeft zich voor het eerst gemengd in de verkiezingsstrijd. In het verkiezingsprogramma van de VVD is vanaf 2014 ruimte voor lastenverlichting. Dat zegt VVD-leider vanochtend in De Telegraaf.

Nederlanders die hard werken moeten vanaf 2014 via de arbeidskorting duizend euro aan belastingverlaging krijgen.

“Op deze manier hebben mensen weer echt iets te kiezen: van het geld dat ze verdienen houden ze meer over om zelf te besteden. Dat is goed voor de economie (…) Het glashelder: wie werkt, moet dat terugzien in de portemonnee. We moeten de belastingen verlagen, niet verhogen.”

In het programma van de VVD staat verder dat de ouderenkorting omhoog moet, er een belastingvrijstelling voor durfkapitaal van een ton moet komen en dat spaargeld tot 35.000 euro niet moet worden belast. Verder zegt Rutte onder meer de bezuinigingen op kinderopvang en infrastructuur uit het Lenteakkoord terug te draaien en te willen investeren in veiligheid en onderwijs.

De VV-leider lanceert zaterdag tijdens het partijcongres zijn verkiezingscampagne en is daarom woensdagavond nog niet aanwezig bij het eerste lijsttrekkersdebat op televisie.

    • Jules Seegers