Brit met locked-in-syndroom mocht niet dood van rechter, maar sterft nu toch

FILE - In this family photo released in Jan. 2012 by Tony and Jane Nicklinson, former corporate manager, rugby player, skydiving sports enthusiast Tony Nicklinson sits at his home in Wiltshire, England, where following a stroke he suffers from locked-in syndrome. Lawyers for Tony Nicklinson who failed in a bid to overturn the country's euthanasia law say he has died at home on Wednesday Aug. 22, 2012. (AP Photo/Tony and Jane Nicklinson) Een foto van Tony Nicklinson uit januari dit jaar. Foto AP / Tony and Jane Nicklinson

Tony Nicklinson is overleden. De Brit die bij het Hooggerechtshof in zijn land een zaak aanspande om af te dwingen dat hij met hulp van een dokter zijn leven zou mogen beëindigen, stierf slechts zes dagen nadat hij die zaak verloor.

Nicklinson had sinds de rechterlijke uitspraak geweigerd te eten en liep een longontsteking op, waarna zijn situatie snel bergafwaarts ging. De politie bevestigt dat het om een natuurlijke dood gaat. Nicklinson stierf vanochtend rond tien uur. Hij was 58 jaar oud en leed sinds een beroerte zeven jaar geleden aan het locked-in-syndroom, wat inhoudt dat hij praktisch geheel verlamd was.

Zijn familie twitterde een paar uur geleden:

Twitter avatar TonyNicklinson TonyNicklinson You may already know, my Dad died peacefully this morning of natural causes. he was 58.

Nicklinson barst in tranen uit bij het horen van het vonnis vorige week:

‘De wet veroordeelt mij tot een leven van vernedering en ellende’

Nicklinsons verdriet was groot toen hij vorige week het rechterlijke verbod op euthanasie hoorde uitspreken. Hij en zijn vrouwen kondigden destijds aan dat zij in beroep zouden gaan. Nicklinson zei vorige week in een door zijn advocaten verspreid persbericht:

“Ik ben erg bedroefd dat de wet mij veroordeelt tot een leven van toenemende vernedering en ellende.”

Het Gerechtshof erkende dat zijn zaak - en die van een andere verlamde man, bekend in de media als Martin - erg aangrijpend was. Maar de rechter stelde dat het parlement en niet de rechtbank moet beslissen of een wet veranderd dient te worden, of niet.

Nicklinson wilde via de rechter afdwingen dat doktoren die hem zou helpen te sterven niet zouden kunnen worden vervolgd. Zijn familie verspreidde vandaag ook zijn laatste woorden via twitter:

Twitter avatar TonyNicklinson TonyNicklinson before he died, he asked us to tweet: ‘Goodbye world the time has come, I had some fun’
    • Niels Posthumus