Brieven

Studenten beboeten helpt

Hoewel in Den Haag de consensus is ontstaan dat de langstudeerboete geen goed idee is, blijkt deze in de praktijk juist precies te doen waar ze voor bedoeld was. Met de dreigende boete in het vooruitzicht zijn vierdejaars studenten opeens een stuk gemotiveerder om nog voor 1 september alle vakken te halen. Mits er ruimhartig wordt omgegaan met bijzondere omstandigheden is het dus nog niet zo’n gekke maatregel.

Echt zorgwekkend is de suggestie om de verantwoordelijkheid voor de studieduur nu volledig bij de universiteiten te leggen. Die krijgen immers ook een langstudeerboete, en deze lijkt niet teruggedraaid te worden. Studenten hoeven zich dus niet meer in te spannen om de studie op tijd af ronden, daar moeten onderwijsinstellingen maar voor zorgen. Een meer perverse prikkel om het niveau van het hoger onderwijs te laten dalen is nauwelijks te verzinnen.

Universitair hoofddocent biomedische technologie, Eindhoven

Deze boete is onzorgvuldig

Een straf op langstuderen, een boete, lijkt niet zo’n gekke stok achter de deur, dacht ik tot gisteren. Maar een paniekmailtje van mijn dochter liet me inzien dat deze maatregel onzorgvuldig tot stand is gekomen.

Mijn dochter maakt komend studiejaar gebruik van het uitloopjaar. Aan het eind heeft ze dan vier jaar gestudeerd voor een bachelordiploma. Voor deze studie heeft ze een andere studie geprobeerd. Een verkeerde keuze, maar gelukkig kon ze zich zonder consequentie vóór februari van dat studiejaar uitschrijven. Zo was de regelgeving vier jaar geleden. Maar nu, veertien dagen voordat het nieuwe collegejaar begint, kreeg ze ineens een mailtje dat ze langstudeerder is, en of ze voor 1 september 3.000 euro extra wil overmaken.

Elk jaar vanaf 1991 (!) dat je ingeschreven stond, telt nu mee bij de boete. De studenten in kwestie hebben daar nooit enige voorlichting over gekregen. Een tweede studie starten, of de draad weer oppakken, ambities tonen, wordt dus beboet.

Amsterdam

    • Dr Maarten Merkx
    • J.E. Kok