Brieven

Wie in het buitenland woont, mag niet zweven

De ongeveer zevenhonderdduizend kiesgerechtigde Nederlanders in het buitenland moesten zich voor 1 augustus via een omslachtige procedure registreren om te stemmen.

Ik sta al meer dan twintig jaar ingeschreven als een in het buitenland verblijvende Nederlander. Bij de laatste verkiezingen kreeg ik nog een registratieformulier toegestuurd. Nu alleen een mail die waarschuwt. Je moet bewijzen dat je Nederlander bent met een kopie van je paspoort, terwijl ik een burgerservicenummer heb en belasting betaal. Dan pas mag je stemmen: per brief, middels machtiging of door naar een Nederlands stembureau af te reizen. Stem je per brief, dan moet je die in België twee weken van tevoren op de bus doen, anders ben je er niet zeker van dat hij op tijd arriveert.

Ik moet dus twee weken voordat de rest van Nederland gaat stemmen al mijn stem bepalen. Buitenlandse stemmers wordt het zweven onmogelijk gemaakt. Er wonen en werken duizenden Nederlanders in Brussel en omstreken. Als het loont om in ieder Nederlands gehucht een stembureau in te richten, zou men dat toch ook in de Brusselse ambassade kunnen doen? Zo doen tenminste veel andere Europese landen het.

Langstudeerboete helpt

Hoewel in Den Haag de consensus is ontstaan dat de langstudeerboete geen goed idee is, blijkt deze in de praktijk juist precies te doen waar ze voor bedoeld was. Met de dreigende boete in het vooruitzicht zijn vierdejaars studenten opeens een stuk gemotiveerder om nog vóór 1 september alle vakken te halen. Mits er ruimhartig wordt omgegaan met bijzondere omstandigheden is het dus nog niet zo’n gekke maatregel.

Onzorgvuldige boete

Een straf op langstuderen lijkt niet zo’n gekke stok achter de deur, dacht ik tot gisteren. Maar een paniekmailtje van mijn dochter liet me inzien dat deze maatregel onzorgvuldig tot stand is gekomen.

Mijn dochter maakt komend studiejaar gebruik van het uitloopjaar. Aan het eind heeft ze dan vier jaar gestudeerd voor een bachelordiploma. Voor deze studie heeft ze een andere studie geprobeerd. Een verkeerde keuze, maar gelukkig kon ze zich zonder consequentie vóór februari van dat studiejaar uitschrijven. Zo was de regelgeving vier jaar geleden. Maar nu, veertien dagen voordat het nieuwe collegejaar begint, kreeg ze ineens een mailtje dat ze langstudeerder is, en of ze voor 1 september 3.000 euro extra wil overmaken.

Elk jaar vanaf 1991 (!) dat je ingeschreven stond, telt nu mee bij de boete. De studenten in kwestie hebben daar nooit enige voorlichting over gekregen. Een tweede studie beginnen, of de draad weer oppakken, ambities tonen, wordt dus beboet.

    • Julius Op de Beke
    • J.E. Kok
    • Maarten Merkx
    • Universitair Hoofddocent Biomedische Technologie