Schippers vindt situatie VUmc niet acceptabel, maar bestuur verroert zich niet

Het bestuur wil de conflicten binnen het VUmc intern oplossen. Foto Flickr / DennisMC

Minister Schippers van Volksgezondheid vindt het onacceptabel hoe lang het VUmc al problemen heeft met ruzie makende chirurgen. Het bestuur van het Amsterdamse ziekenhuis is op zijn beurt verontwaardigd dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis onder verscherpt toezicht heeft gesteld.

Bestuursvoorzitter Elmer Mulder en bestuurder Wouter van Ewijk noemen de maatregel “onterecht” en menen dat deze “om politieke redenen” is opgelegd “om haar eigen straatje schoon te vegen”.

De inspectie heeft de maatregel gisteren opgelegd, omdat ze “onvoldoende vertrouwen heeft in het bestuur” van het ziekenhuis. Het Amsterdamse VU medisch centrum zou informatie hebben achtergehouden over aanhoudende ruzies tussen medisch specialisten. Het bestuur van Amsterdamse VU medisch centrum zegt geen enkele aanleiding te zien om op te stappen.

Schippers zegt vanmiddag tegenover BNR dat cruciale gegevens zijn achtergehouden, “en dan druk ik mij nog voorzichtig uit”. De minister heeft geen enkel begrip voor de ruzie tussen de artsen.

“Het zijn allemaal professionals die allemaal een eigen kijk op zaken hebben. Gelukkig gaat de samenwerking in veel ziekenhuizen goed. Conflicten kunnen altijd onstaan, maar dit conflict ettert al zo lang door, het is echt onacceptabel.”

‘Samenwerkingsproblemen zijn er niet meer’

Mulder beweert tegenover NRC Handelsblad dat bepaalde informatie niet is verstrekt aan de inspectie omdat dat “een andere, tweede kwestie” betreft. Er zijn bovendien volgens hem geen samenwerkingsproblemen meer, omdat de longchirurg met wie de andere chirurgen in conflict zijn al sinds 5 juli ziek thuis zit. Het VUmc draagt nu “van de 5 à 6 longoperaties per week, er “3 à 4 over” aan het nabije AMC.

Oud-minister Cees Veerman – voorzitter van de raad van toezicht van het VUmc – noemt de roep om het aftreden van het bestuur “een voorspelbare standaardreactie dat er koppen zouden moeten rollen.

“Ik wil de kwestie niet bagatelliseren, maar we moeten de zaak niet groter maken dan het is. Het is niet zo dat iedereen in het ziekenhuis nu ruzie met elkaar heeft. Het gaat om één afdeling en die is nu on hold. Er is wijsheid en kalmte nodig om te zien welke maatregelen nodig zijn.”