Begrijp je wat er isgezegd, vraagt de kinderrechter aan Wesley

Wie: Polly W. (16) en Wesley C. (18)

Waar: rechtbank Arnhem

Staan terecht voor: aanzetten tot moord en medeplegen van moord op 15-jarige Winsie

Vader, moeder en broer (12) van de vermoorde Winsie Hau (15) kijken gespannen op de eerste rij in de rechtszaal in Arnhem. Op vaders wang is duidelijk een litteken zichtbaar; overblijfsel van een messteek die hij opliep toen hij zijn dochter probeerde te redden.

Verderop op de eerste rij zitten de ouders van verdachte Wesley C. Net als de ouders van Winsie hebben zij een Chinese tolk bij zich. Wesley (net 18) zit sinds januari dit jaar in justitiële jeugdinrichting Hartelborgt in Rotterdam. Nu komt hij binnen – hoofd tussen zijn schouders, blik op de grond. Voor en achter hem een politieagent.

Wesley is de derde verdachte die deze week in Arnhem terechtstaat in de zogenoemde Facebook-moordzaak. Maandag stond de 15-jarige Jinhua K. terecht. Hij heeft de moord bekend, hij was toen 14 jaar. De officier van justitie eiste tegen hem de maximale straf: een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Op 3 september doet de rechtbank uitspraak. Gisterochtend moest Polly W. (16) voorkomen, ’s middags Wesley.

Normaal gesproken worden zaken waarin minderjarigen terechtstaan niet in het openbaar behandeld. De rechtbank besloot maandag in het geval van Jinhua, die volgens onderzoekers verminderd toerekeningsvatbaar is, een uitzondering te maken. Dit proces kan de samenleving wijzen op de gevaren van het gebruik van sociale media, menen de drie kinderrechters.

De zaak tegen Polly werd achter gesloten deuren behandeld, omdat zij volgens deskundigen kwetsbaarder zou zijn. Advocaat Bram Moszkowicz vroeg verplaatsing naar een later tijdstip, omdat hij nog drie getuige-deskundigen wilde horen. De rechters honoreerden zijn verzoek. Nog niet bekend is wanneer de nieuwe zitting is.

En nu is Wesley C. aan de beurt. De officier van justitie vertelt dat ze hem aanzetten tot en medeplegen van moord ten laste zal leggen. Ze wil dat ook zijn zaak openbaar wordt behandeld. Wesleys advocaten verzetten zich hiertegen. Bovendien willen ze een psycholoog en een psychiater horen die niet aanwezig zijn.

Volgens justitie belde Jinhua op 14 januari dit jaar aan bij de familie Hau in Arnhem. Hij had een mes op zak en was op zoek naar Winsie. Toen zij voor hem verscheen in de gang, begon Jinhua haar te steken. Haar vader hoorde gebonk, rende de gang in en zag zijn dochter liggen in een plas bloed. Hij joeg Jinhua weg en werd daarbij gestoken in gezicht en handen.

Jinhua vluchtte. De politie vond hem niet veel later besmeurd met bloed in wat bosjes. Winsie overleed vijf dagen later aan haar verwondingen.

Jinhua vertelde maandag aan de rechters dat hij Winsie nauwelijks kende. Hij handelde in opdracht van de hartsvriendin van Winsie, Polly W. (toen 15) en haar vriendje Wesley. De twee bedreigden hem, zei hij.

Uit onderzoek is gebleken dat hartsvriendinnen Polly en Winsie begin december op een verjaardagsfeestje ruzie kregen. Winsie zette daarna informatie over de seksuele escapades van haar vriendin op Facebook. Polly was hierover zo woedend dat ze tegen haar vriendje zei dat Winsie dood moest. Wesley vroeg stapvriend Jinhua de moord te plegen. Getuigen zeggen dat Jinhua geld voor zijn daad zou krijgen. Sommigen hebben het over vijftig, anderen over duizend euro. Jinhua zelf zei maandag dat er nooit over geld is gesproken.

„Begrijp je wat er gezegd is”, vraagt de kinderrechter deze dinsdagmiddag aan Wesley. Uit onderzoek van psycholoog en psychiater is gebleken dat Wesley functioneert op het niveau van een 11-jarige.

De rechter: „Wij trekken ons nu even terug om over de vragen van je advocaten na te denken.” Wesley knikt.

In de rechtszaal beginnen mensen zachtjes te praten. „Als je straks even weg wilt lopen, mag dat”, zegt de man van de rechtsbijstand tegen het broertje van Winsie. „Je ouders raakten gisteren erg geëmotioneerd. Ik kan me voorstellen dat dat moeilijk is om te zien.”

Op de publieke tribune, achter de glazen wand, klinkt geroezemoes. Meisjes in korte jurkjes kijken samen op mobiele telefoons, moeders en dochters draaien zich om naar bekenden. Ooms, tantes, neven, nichten; voornamelijk familie van Winsie. Ze zijn bijna allemaal Chinees; slachtoffer en alle verdachten in de zaak hebben een Chinese achtergrond.

Na een uur komen de rechters terug. Ze zeggen dat ze de zaak van Wesley in het openbaar willen behandelen, maar dat ze het verzoek van zijn advocaten om getuige-deskundigen te horen inwilligen. „Dat betekent, Wesley, dat jij in elk geval nog een maand langer terug moet naar Hartelborgt”, zegt de rechter. „Maar we proberen zo snel mogelijk een nieuwe datum te prikken.”

De zaal stroomt leeg. Buiten praat de familie van Winsie na. Vader Hau is blij dat ook het proces tegen Wesley openbaar zal zijn. Hij hoopt dat ouders en tieners erdoor gewaarschuwd worden voor het gevaar van ruzies op internet, zodat de dood van zijn dochter betekenis kan hebben voor anderen.

Andere familieleden zuchten dat ze nog langer moeten wachten. Ze verlangen naar rust. En die Polly, snuiven ze – dat ze Moszkowicz als advocaat heeft, zegt toch genoeg. „Die komt uit een heel louche familie.”

Esther Wittenberg

    • Esther Wittenberg