Wandelen met politici tussen pier en piramide

Toen het met de zomer van 2012 nog niet helemaal wilde lukken, maakte de Haagse redactie van de NOS op locatie een reeks van elf lange interviews met verregende en verwaaide lijsttrekkers.

Fragmenten van deze zogeheten Zomergesprekken werden uitgezonden in Nieuwsuur, maar sinds vorige week zijn ze integraal te vinden op de digitale zender Politiek24 en op de website van de NOS.

Op de VVD (wilde niet) en Piratenpartij (kwam niet in aanmerking) na zijn de topkandidaten van alle partijen met een reële kans op een zetel bij de komende verkiezingen bevraagd in slechts lichtjes gemonteerde portretten van rond een half uur. Daarbij wandelen de politici met de interviewer (Pim van Galen, Nynke de Zoeten of Reijer Zwaan) een rondje op een door de lijsttrekker uitgekozen locatie.

Een van de steeds terugkerende vragen is hoe we over tien jaar op deze crisis zullen terugkijken. Een goed hulpmiddel voor zo’n terugblik zou dan deze vijf en een half uur, door Hans van Haagen geregisseerde televisie zijn.

Wat we onder meer zien zijn twee vrouwen en negen mannen in vrijetijdsmodus, van wie er drie een stropdas dragen. Al dan niet toevallig zijn dat nu juist de min of meer populistische Geert Wilders (PVV), Hero Brinkman (DPK) en Emile Roemer (SP).

Wat ze ons vertellen is misschien achteraf minder interessant dan het beeld van Nederland dat uit de opnamen geconstrueerd kan worden. Om te beginnen is het een land dat er buitengewoon knap bij ligt, ook als het bewolkt is of motregent. Relatief het meest verloederd is de Eindhovense volkswijk waar Henk Krol (50PLUS) zijn rondje loopt. Schreeuwende jongeren buiten beeld lijken bezwaar te maken tegen de aanwezigheid van een cameraploeg, Maar ook daar is nog geen sprake van echte verpaupering.

Uitwaaien op het strand van Scheveningen (Sybrand Buma, CDA) of op de pier van IJmuiden (Jolande Sap, GL), dat ligt voor de hand. De bossen rond de piramide van Austerlitz zijn een verrassender decor voor Brinkman, die interviewer Zwaan soms bijna als een Louis van Gaal de les leest.

Het aardigst zijn de politici die in hun eigen woonplaats een vertrouwd parcours afleggen: Arie Slob (CU) over de markt van Zwolle, Kees van der Staaij (SGP) over polderdijkjes bij Benthuizen, Marianne Thieme (PvdD) overstemd door een boerentrekker langs de Vecht bij Maarssen en vooral de charmante landweggetjes rond het Sambeek van Emile Roemer (SP). Hij is ook de enige die de camera tot zijn huis durft toe te laten: een modaal interieur met veel zwart en wit en een zee van skai.

Het ging nog goed met Nederland in 2012. De meeste voorbijgangers zwaaiden naar de camera, of lieten zich door handige praters als Diederik Samsom (PvdA, Deventer) of Alexander Pechtold (D66, Leiden) in een campagnegesprekje betrekken. Ze zagen de toekomst positief tegemoet,

Het is een raadsel waarom de fascinerende Zomergesprekken niet gewoon op Nederland 2 te zien zijn. Maar ook Haanstra’s Alleman werd jaren later nóg spannender.

    • Hans Beerekamp