VVD sluit als enige PVV niet uit - ‘cordon sanitaire tegen SP’

Premier Rutte luistert naar Geert Wilders, vorig jaar tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

De VVD sluit nieuwe samenwerking met de PVV niet uit. Dat heeft VVD-Kamerlid Mark Harbers vandaag gezegd tijdens een verkiezingsdebat op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Harbers tekende er wel bij aan dat zijn partij grote problemen heeft met de PVV.

Dat laatste komt doordat Geert Wilders in april wegliep uit het Catshuis-overleg en daarmee de gedoogcoalitie opblies.

De VVD is de enige partij die samenwerking met de PVV niet uitsluit. Het CDA, de andere partner in de gedoogconstructie, doet dat inmiddels wel.

Samenwerking met de SP wordt ook moeilijk, zei Harbers, nummer negen op de kandidatenlijst van de VVD.

“Ik denk dat we heel lang moeten praten voor we het eens zijn.”

SP-Kamerlid: officieus cordon sanitaire tegen SP

SP-Kamerlid Renske Leijten maakte tijdens het VU-debat gewag van een ‘officieus cordon sanitaire’ tegen haar partij. Dat zou worden aangevoerd door D66. Die partij noemt dat een complottheorie. Samenwerken met de SP wordt voor D66 slechts moeilijk omdat de socialisten niet willen hervormen, zei D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk nam de VVD onder vuur. De liberalen stellen zich op alsof ze de afgelopen jaren in de oppositie hebben gezeten, terwijl ze aan de macht waren, stelde Plasterk. Zo stelt de VVD nu dat dringend het mes moet worden gezet in de zorgkosten, terwijl VVD-kopstuk Edith Schippers daar de afgelopen jaren als minister van Volksgezondheid alle kans toe had.

Ook het al dan niet betalen van een Europese boete voor een te hoog begrotingstekort kwam in het debat aan de orde. SP-leider Emile Roemer zorgde vorige week voor ophef door te stellen dat hij de boete niet zou betalen. SP’er Leijten zei zich niet te kunnen voorstellen dat andere partijen de boete wel zouden betalen.

    • Niels Posthumus