VUmc onder verscherpt toezicht vanwege conflict specialisten

Het VUmc kan de komende zes maanden rekenen op onaangekondigde controles. Foto Flickr / FaceMePLS

Update 17:54: In reactie op het verscherpt toezicht heeft het VUmc besloten de longoperaties tijdelijk op te schorten. Daarmee zou het ziekenhuis de IGZ ruimte geven om onderzoek te doen naar het conflict.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het VUmc onder verscherpt toezicht gesteld vanwege een conflict tussen medisch specialisten in het Amsterdamse ziekenhuis.

Begin vorig jaar deed de inspectie onderzoek naar aanleiding van een calamiteit in het VUmc waarbij een patiënt overleed op de IC. Samenwerkingsproblemen tussen medisch specialisten zouden mede oorzaak zijn van deze calamiteit, meldt de IGZ op haar website. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had de raad van bestuur van het ziekenhuis om die reden om opheldering gevraagd. Het ziekenhuis heeft de IGZ vervolgens onjuist geïnformeerd.

Volgens de inspectie leken de problemen opgelost, maar vorige week bleek dat er nog altijd problemen waren, vooral rondom de gerenommeerde longchirurg Rick Paul.
De IGZ vindt dat het ziekenhuis de problemen had moeten melden. “Dit vanwege de ernst van de problemen, de samenhang met de calamiteitenmelding en de hoge risico’s voor de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid.”

De IGZ weten dat “de inspectie onvoldoende vertrouwen in het bestuurlijk optreden van de bestuurder heeft” en “vanwege het mogelijke risico voor de patiëntveiligheid het VUmc onder verscherpt toezicht heeft gesteld.” Het VUmc blijft voor maximaal zes maanden onder toezicht. In deze periode kan het ziekenhuis onaangekondigde bezoeken van de inspectie verwachten.