Voorwaardelijke doodstraf voor de vrouw van Bo Xilai

Gu Kailai, de echtgenote van de gevallen Chinese partijbaron Bo Xilai, is gisteren tot een voorwaardelijke doodstraf veroordeeld.

Hefei. Gu Kailai is tot voorwaardelijke doodstraf veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Zij heeft bekend Heywood, een zakenpartner van de familie, vergiftigd te hebben.

Een voorwaardelijke doodstraf wordt in China gewoonlijk na twee jaar omgezet in levenslange gevangenisstraf. Een bediende van Gu en Bo, Zhang Xiaojun, kreeg gisteren negen jaar cel wegens medeplichtigheid. Vier politieofficieren die de zaak onder het tapijt zouden hebben geschoven, legde het hof in Hefei tussen de vijf en elf jaar cel op.

Met het vonnis wordt een hoofdstuk afgesloten van een politieke crisis die de gemoederen al maandenlang bezighoudt. Bo was op het moment van de moord partijbaas van de Chinese miljoenenstad Chongqing en een van de machtigste en meest charismatische politici in China. Hij maakte er geen geheim van een post na te streven in het comité van het politbureau dat de dienst uitmaakt in Peking.

Sommige Chinese leiders waren echter niet gediend van Bo’s profileringsdrift en zijn gedweep met de Culturele Revolutie en oude communistische rituelen. In april werd hij uit zijn ambt gezet en werd Gu officieel verdacht van moord.

De 53-jarige Gu bekende de moord met voorbedachten rade op 9 augustus, tijdens een gesloten zitting van het eendaagse proces. NOVUM, AP