Voor 40 miljoen gefraudeerd met toeslagen - kabinet wil extra ingrijpen

De Belastingdienst heeft sinds 2006 voor veertig miljoen euro aan fraude met toeslagen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag, opgespoord. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer. Om de fraude te verminderen, wil hij de regels aanscherpen.

De fiscus heeft naast de al vastgestelde fraude ook nog 160 strafrechtelijke dossiers liggen ter hoogte van nog eens veertig miljoen euro, meldt Weekers. Jaarlijks gaat er in totaal negen miljard euro om in toeslagen.

Weekers schrijft aan de Kamer dat ‘de bestrijding van fraude ook de komende tijd onverminderd prioriteit zal hebben’ en stelt aan een aantal nieuwe maatregelen voor.

Boete wordt anderhalf keer zo hoog

Zo wil Weekers dat toeslagen alleen nog worden uitbetaald op een rekeningnummer dat op naam staat van belanghebbende. Hiermee moeten ‘ronselaars’ worden tegengehouden die op naam van anderen aanvragen doen met gefingeerde gegevens en de toeslagen daarna op hun eigen rekeningen laten storten. Daarnaast wordt de boete voor fraudeurs die twee keer in de fout gaan anderhalf keer zo hoog.

De staatssecretaris wil daarnaast oneigenlijk gebruik van toeslagen tegengaan. Daarbij geven mensen, al dan niet bewust, een te laag inkomen door, waardoor zij een te hoog bedrag krijgen uitgekeerd. Dit fungeert feitelijk als een gratis lening, omdat het bedrag in delen kan worden terugbetaald. Om dit tegen te gaan wil Weekers een rente rekenen over het bedrag dat te veel is uitgekeerd:

“Dit moet een prikkel zijn om zo snel mogelijk goede gegevens aan te leveren.”

    • Annemarie Coevert