Verkeerde adressen op duizenden Twentse stempassen

Nederland. Velp. 15 februari 2011. Twee stempassen in een brievenbus. Oproep voor de verkiezing van de leden van provinciale staten op woensdag 2 april 2011. Foto : Luuk van der Lee / Hollandse Hoogte Foto Luuk van der Lee / Hollandse Hoogte

Op elfduizend stempassen voor inwoners van de gemeenten Enschede en Losser zijn verkeerde adressen gezet. Doordat toevoegingen van huisnummers door een drukfout ontbreken, hebben stemgerechtigden mogelijk geen pas ontvangen. De stempassen met drukfout die wel aangekomen zijn, kunnen op 12 september gewoon gebruikt worden, meldt de gemeente Enschede.

De gemeente Enschede, die ook voor Losser de organisatie van het stemmen op zich neemt, weet iedereen gerust te stellen:

Nog deze week ontvangen alle kiesgerechtigden, die een huisnummer met toevoeging hebben, een brief van beide gemeenten, waarin zij worden geïnformeerd over de oplossing van dit probleem.

De gemeente benadrukt dat het uitbrengen van een stem dus geen gevaar loopt.

De fout werd niet opgemerkt tijdens een kwaliteitscontrole, maar gemeld door inwoners van de gemeenten. Ongeveer tien procent van alle inwoners van Losser en Enschede heeft mogelijk geen stempas of een stempas met een fout adres ontvangen.

    • Marije Willems