Valverde wint rit in Vuelta, Gesink en Mollema sterk

Team Movistar rider Alejandro Valverde of Spain cycles to win during the third stage of the Tour of Spain "La Vuelta" cycling race between Faustino V and Eibar August 20, 2012. REUTERS/Joseba Etxaburu (SPAIN - Tags: SPORT CYCLING) REUTERS

Veel spektakel in de eerste van tien bergetappes in Ronde van Spanje.

Rotterdam. Wielrenner Alejandro Valverde heeft gisteren de derde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Spanjaard van Movistar bleef in de eerste van tien bergetappes zijn landgenoot Joaquin Rodriguez op de streep in Eibar (Baskenland) net voor. Daardoor start Valverde vandaag in de rode leiderstrui.

Valverde maakte op de laatste, zware klim van de dag samen met Rodriguez, Alberto Contador en Christopher Froome het verschil. Een groepje met daarin de Nederlanders Robert Gesink en Bauke Mollema zat daar vlak achter. De twee kopmannen van de Raboploeg eindigden op zes seconden van de ritwinnaar.

„Hier kunnen we echt verder mee”, zei Gesink op de website van de Raboploeg. „Het is een lang seizoen voor me aan het worden. Ik was benieuwd waar ik stond, maar het gevoel is erg goed.” Ook zijn ploegleider Adri van Houwelingen was tevreden. „Het is gelopen zoals we hoopten. De schade met de topfavorieten is nihil. Ik heb goede dingen gezien.”

In het klassement heeft Valverde een voorsprong van achttien seconden op zijn ploeggenoot Benat Intxausti. Mollema en Gesink staan respectievelijk zesde en zevende. Beide hebben een achterstand van 28 seconden. NRC