Uitgerangeerd bij Vitesse, nu miljonair

Alexander Büttner tekent vandaag waarschijnlijk bij ManUnited. Door een gebrek aan goede linksbacks krijgt hij een kans bij de Engelse topclub.

ALMELO - Heracles - Vitesse , Voetbal Eredivisie , seizoen 2010-2011 , 26-02-2011 , Polman stadion , de reservebank van Vitesse met vlnr: Genaro Snijders , Alexander Buttner , Rogier Molhoek. Peter Lous

Rotterdam. Linksbacks zijn zó schaars, dat een onbekende vleugelverdediger in één klap miljonair kan worden. Neem de 23-jarige Alexander Büttner. Hij was uitgerangeerd bij Vitesse, maar stapt tot ieders verrassing over naar Manchester United. Over zijn financiële toekomst hoeft hij zich geen zorgen meer te maken.

Van relatief onbekende linksback tot miljonair bij een internationale topclub; Büttner is niet de eerste Nederlander die het overkomt. Spelers als Winston Bogarde (Barcelona en Chelsea), Boudewijn Zenden (Barce-lona en Chelsea), Giovanni van Bronckhorst (Arsenal en Barcelona), Royston Drenthe (Real Madrid) en Urby Emanuelson (AC Milan) gingen hem voor.

Büttner, die de afgelopen jaren 107 wedstrijden in de Nederlandse eredivisie speelde, geldt niet als een topspeler. Büttner kwam in aanloop naar het EK voetbal in Polen en Oekraïne even in beeld toen de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk hem opnam in de voorselectie van Oranje. Maar hij verloor de concurrentiestrijd van de jonge PSV’er Jetro Willems.

De linksbenige verdediger raakte zelfs bij zijn club Vitesse op een zijspoor. De leiding van de Arnhemse voetbalclub, die als een handelshuis van spelers fungeert, gaf de voorkeur aan Chelsea-huurling Patrick van Aanholt. Deze linksback zou in de toekomst veel geld moeten opleveren. Büttner stond in de belangstelling van Engelse clubs als QPR en Southampton, maar een transfer ketste af. Hij gaf Vitesse daarvan de schuld, maar verloor een arbitragezaak om zijn contract te ontbinden.

Anderhalve week voor het sluiten van de transfermarkt (31 augustus) verschaft Manchester United duidelijkheid: Büttner kan vandaag een vijfjarig contract ondertekenen. Gisteren was de medische keuring. Als hij vandaag tekent, traint hij donderdagochtend voor het eerst mee en zal hij vrijdag gepresenteerd worden.

Büttner heeft zijn transfer indirect te danken aan zijn nieuwe Nederlandse ploeggenoot Robin van Persie. United moest ruim dertig miljoen euro betalen voor Van Persie en had weinig meer over voor een linksback. Hoeveel Büttner heeft gekost, kan zijn zaakwaarnemer Alexander Bursac niet zeggen. Maar naar verluidt betaalt Manchester 3,5 miljoen euro voor de verdediger.

„Knijp even in mijn arm”, zei Büttner gisteren in De Telegraaf. „Als je een week geleden had gezegd dat ik samen met Robin van Persie bij United zou gaan spelen, had ik je rechtstreeks naar het gekkenhuis gestuurd.” En in het AD: „Ik kan het nog steeds niet geloven.”

De verbazing bij Büttner is begrijpelijk. Zijn transfer is de meest verrassende van deze zomer.

Volgens zijn zaakwaarnemer toonde Engelse topclub tweeënhalve maand geleden voor het eerst interesse. De afgelopen dagen werd het serieuzer. „Vrijdagnacht om één uur werd het concreet”, zegt zaakwaarnemer Bursac.

Büttner moet bij de nummer twee van Engeland van vorig seizoen de concurrentie aangaan met de 31-jarige Fransman Patrice Evra. Bursac: „Alexander zal dit seizoen een groot aantal wedstrijden gaan spelen, is ons gezegd. Volgend jaar kan hij zich richten op een basisplaats.”

Dat een internationale topclub als Manchester United een jonge, onbekende speler als Büttner koopt, verbaast de ervaren Nederlandse topscout Piet de Visser (77). Hij is momenteel scout voor de Engelse topclub Chelsea, en concurrent van United om de landstitel. „Nee, ik heb hem niet aangeraden bij Chelsea. Ik vind het een ijverige, actieve en goede speler, maar niet goed genoeg voor een internationale topclub.” Volgens De Visser was het voor het carrièrepad van Büttner verstandiger geweest als hij eerst naar een subtopper in het buitenland of een topclub in Nederland was vertrokken.

Dat Manchester United een onervaren speler als Büttner haalt, toont aan dat er in het internationale voetbal een gebrek is aan goede linksbacks. Dat merkt De Visser dagelijks in zijn werk. Voor Chelsea is hij al jarenlang op zoek naar een goede opvolger voor de Engelse linkerverdediger Ashley Cole (31), zonder veel succes. „Het is zoeken met een kaarsje”, zegt hij. „Alleen in Brazilië heb je goede linksbacks, maar die vallen bijna alleen maar aan.”

De backposities (links en rechts) staan algemeen bekend als de minst interessante plekken in een voetbalelftal. In jeugdteams is het de positie waar doorgaans de zwakste voetballers staan.

„Verdedigen is voor velen een vies woord”, zegt De Visser, die ook jarenlang scout was voor PSV. Volgens hem stimuleren clubs spelers in de jeugdopleiding te weinig om links- of rechtsback te spelen. En profclubs besteden te weinig aandacht aan individuele trainingen voor verdedigers.

„Keepers en spitsen krijgen aparte trainingen, maar verdedigers niet.” Onterecht, zegt De Visser. Linksback is een vak. Er valt genoeg te trainen. „Man uitschakelen, doordekken, wanneer kom je op, positie kiezen.” De Visser geniet ervan als hij het over de linksbackpositie heeft. „Het is een geweldige plek.”

    • Steven Verseput
    • Koen Greven