Uitgelicht

Film

Ace Ventura: Pet Detective (Tom Shadyac, 1994, VS). Debuutfilm van de Canadese voormalige stand- upkomediant Jim Carrey (1962). De ‘Fred Astaire on acid’ speelt hier een maffe man die in Miami zoekgeraakte huisdieren opspoort. Ook met Courteney Cox, Udo Kier.RTL7, 20.30-22.10u.

Ace Ventura: When Nature Calls (Tom Shadyac, 1995, VS). Tweede klucht met de tomeloze Jim Carrey als dierendetective. In Afrika moet hij een witte vleermuis opsporen. Veel poep- en piesgrappen voor achtjarigen. Met Ian McNeice en Simon Callow. RTL7, 22.10-00.00u.

The Hot Chick (Tom Brady, 2002, VS). Flauwe tienerkomedie waarin een domme dief en een mooi meisje per ongeluk in elkaars lichaam verzeild raken. Dat geeft de nodige problemen, want hoe kun je een quarterback kussen als je haren op je kin hebt? Met Rachel McAdams en Rob Schneider. Veronica, 20.30-22.35u.

Lord of War (Andrew Niccol, 2005, VS/F/TR). Zwarte komedie over de wapenhandel, in casu de opkomst en ondergang van de Oekraïense wapenhandelaar Viktor Bout, gespeeld door Nicolas Cage. Die staat in het begin van de film tussen tienduizenden lege kogelhulzen en vraagt zich af waarom er slechts één wapen voor elke twaalf mensen op aarde is. Zijn vraag: hoe bewapen je de overige elf? Ethan Hawke maakt jacht op hem. Ook met Donald Sutherland en Jared Leto. BBC 1, 00.35-02.30u.

Informatief

Koppen XL: Tobias en de clown. Reportage over de vriendschap tussen een zieke jongen en een clown. Tobias heeft kanker en moet knokken om te overleven. Hij ligt op de kinderafdeling van een Deens ziekenhuis, waar hij anderhalf jaar moet blijven. Zware chemobehandelingen, ingrijpende stamceltransplantaties. Hij en zijn familie zweven voortdurend tussen hoop en wanhoop. Angus is een cliniclown. Hij tovert een lach op het gezicht van Tobias en op dat van diens lotgenoten. Eén, 20.55-21.30u.

The children who fought Britain. De begraafplaatsen van gesneuvelde Britse soldaten uit WO I werden onderhouden door Britse werknemers in dienst van de War Graves Commission. Ze waren goed geïntegreerd, trouwden vaak met plaatselijke meisjes en hun kinderen werden meertalig opgevoed. Maar zowel ouders als kinderen bleven trots op hun Britse afkomst. Door de Duitse invasie in 1940 werd die Britse gemeenschap nog meer dan de lokale bevolking bedreigd. Vele jongeren kozen ervoor om zich in dienst te stellen van hun vaderland. Door hun meertaligheid en hun kennis van de streek waren de leerlingen van de British Memorial School zeer goed voorbereid om tegen Hitler te vechten, vanuit Londen of in het bezette gebied. Deze documentaire reconstrueert de belevenissen van drie van hen aan de hand van archiefbeelden en getuigenissen. Canvas, 21.20-22.15u.

Vom Propeller zur Düse. Documentaire over de beginjaren van de vliegvakantie in de jaren vijftig. Vliegen was toen nog exorbitant duur; een retour New York was alleen voor de rijken. De Lockheed Super Constellation was het meest geavanceerde passagierstoestel ter wereld. In deze film getuigenissen en super 8-filmpjes van passagiers over hun ervaringen met de ‘Super Conny’. Dit laatste grote propellervliegtuig werd eind jaren 50 snel overvleugeld door de introductie van snellere en comfortabelere straalvliegtuigen. In deze documentaire ook aandacht voor een ploeg mecaniciens en piloten die de enige nu nog luchtwaardige Super Conny onderhouden en een andere aan het restaureren zijn. Arte, 21.45-22.40u.

De rechtbank. Na De Rijdende Rechter en Recht in de Regio (en voor de aanstaande dramaserie De Raadkamer) brengt de NCRV nu deze reeks, waarin een kijkje achter de schermen bij de rechtbank Utrecht. Vanavond onder meer: als je je kind blootstelt aan huiselijk geweld, ben je dan nog geschikt om het op te voeden? Strafrechter Jan Krol discussieert met een bumperklever en kantonrechter Sjef de Laat moet beslissen of iemand opgesloten moet worden. Ned.1, 22.20-23.00u.

Amusement

Les robins des pauvres. Politiethriller over twee broers (Nicolas Giraud en Aurélien Wiik) die banken overvallen en de buit verdelen onder de armsten. Ze voldoen niet aan het profiel van een overvaller en worden door de bevolking op handen gedragen. Het politieonderzoek naar de daders verloopt dan ook traag. Tot commissaris Viennot (Hippolyte Girardot) op de zaak wordt gezet. TV5, 21.00-22.35u.

Radio

Hoe?Zo! Radio. In deel 2 van de serie Topvrouwen in de wetenschap prof.dr.ir. Helen Bijl, hoogleraar aan de TU Delft. Haar vakgebieden: gassen, vloeistofdynamica, plasmafysica, luchtvaartuigen en ruimtevaartuigen en technische mechanica. Radio 5, 19.02-20.00u.