Syrië waarschuwt tegen interventie - ‘grensoverschrijdend conflict’

Syrian deputy premier Qadri Jamil looks during a press conference in Moscow, on August 21, 2012, with a picture of President Bashar al-Assad in the background. Qadri Jamil dismissed today as mere election politics US President Barack Obama's implicit threat to launch an attack should the regime deploy its chemical weapons stockpile. AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOVA Tijdens een persconferentie in Moskou waarschuwde vice-premier Jamil van Syrië tegen een buitenlandse interventie. Foto / AFP Andrey Smirnov

De regering in Syrië waarschuwt dat militaire interventie vanuit het buitenland “onmogelijk” is omdat het conflict zich dan over de grenzen zal verspreiden.

Vice-premier Qadri Jamil reageerde tijdens een persconferentie in Moskou op het dreigement van president Obama, die meende dat het inzetten van chemische wapens tegen rebellen zou leiden tot een militair ingrijpen.

Jamil zei dat een dergelijke militaire interventie in Syrië, waar rebellen strijden om het aftreden van president Assad, onmiddellijk zou leiden tot een grensoverschrijdend conflict.

Opnieuw gevechten

Na 17 maanden is het conflict nog altijd niet beslecht. Vandaag bestormden Syrische regeringstroepen het stadje Moadamiyeh, in de buurt van hoofdstad Damascus. Bij de opmars werden minstens 23 opstandelingen gedood, zo melden activisten.

In het noorden van Syrië voerden gevechtshelikopters en gevechtsvliegtuigen vanochtend aanvallen uit op een aantal steden en dorpjes ten noorden van Aleppo, aldus een activist. Twee burgers, onder wie een jonge jongen, zouden daarbij om het leven zijn gekomen.

Vandaag werd ook bekend dat de Japanse oorlogsjournaliste Mika Yamamoto door het geweld in Syrië is omgekomen. De 45-jarige Yamamoto werd gisteren door kogels dodelijk getroffen terwijl ze verslag deed van de strijd in Aleppo.

Waarschuwing: Deze beelden kunnen als schokkend ervaring worden.
http://www.youtube.com/watch?v=U441XItRt-I

    • Dirk Wijnand de Jong