Schrijver Willem G. van Maanen op 91-jarige leeftijd overleden

Foto NRC / Rien Zilvold

Schrijver Willem G. van Maanen is afgelopen vrijdag overleden. Dat heeft uitgeverij De Bezige Bij vandaag bekendgemaakt namens zijn familie, schrijft Novum. De auteur van romans als De Onrustzaaier en De Dierenhater en vele korte verhalen is 91 jaar oud geworden.

Voor zijn werk Het Nichtje van Mozart ontving Van Maanen in 1983 de F. Bordewijkprijs. In 2004 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn Heb Lief en Zie Niet Om uit 2007, dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, werd onder meer genomineerd voor de AKO Literatuur Prijs.

Van Maanen zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Naast de oorlog speelden ook de kunsten een belangrijke rol in zijn werk. De Bezige Bij liet weten in hem een ‘dierbaar auteur, bijzonder stilist en een moedig mens’ te verliezen.

Op lezen.tv is het enige video-interview met Van Maanen te zien, waarin hij drie kwartier aan het woord is over zijn werk.

    • Peter Zantingh