Referendum Roemenië ongeldig - president weer aan de macht

(FILES) A file picture taken on February 6, 2012 shows Romanian President Traian Basescu delivering a speech at the Cotroceni palace in Bucharest. Romania's Constitutional Court ruled on August 21 that a referendum to impeach the country's president was invalid, leaving Basescu in power. Romania's ruling center-left coalition USL headed by Prime Minister Victor Ponta last month launched a move to impeach center-right rival Basescu, which led to a referendum that failed as voter turnout fell short of the required 50 percent threshold. AFP PHOTO / ANDREI PUNGOVSCHI
(FILES) A file picture taken on February 6, 2012 shows Romanian President Traian Basescu delivering a speech at the Cotroceni palace in Bucharest. Romania's Constitutional Court ruled on August 21 that a referendum to impeach the country's president was invalid, leaving Basescu in power. Romania's ruling center-left coalition USL headed by Prime Minister Victor Ponta last month launched a move to impeach center-right rival Basescu, which led to a referendum that failed as voter turnout fell short of the required 50 percent threshold. AFP PHOTO / ANDREI PUNGOVSCHI Doordat het referendum ongeldig is verklaard, mag de geschorste president weer terug naar zijn paleis. Foto AFP / Andrei Pungovschi

Het Constitutioneel Hof van Roemenië heeft het referendum over de afzetting van president Traian Basescu vandaag alsnog ongeldig verklaard. Het geschorste staatshoofd mag nu terugkeren naar het presidentieel paleis. Dat meldt persbureau AFP.

Eind juli gingen de Roemenen naar de stembus om vóór of tegen het aftreden van hun staatshoofd te stemmen. Hoewel het merendeel van de stemmen voor zijn aftreden was, werd de uitslag ongeldig verklaard vanwege een te lage opkomst; met een opkomst van 46 procent werd de grens van 50 procent niet gehaald.

De centrumlinkse regering van Ponta bestreed de opkomstcijfers van het referendum. De kiesraad zou over het hoofd hebben gezien dat de bevolking is gekrompen. Het Constitutioneel Hof had tot 12 september de tijd om uitspraak te doen.

Inzet van het referendum is de felle machtsstrijd tussen president Basescu en premier Viktor Ponta. In de ogen van de centrumlinkse regering van Ponta is de 60-jarige president zijn bevoegdheden te buiten gegaan door zich te mengen in juridische- en regeringszaken. Basescu, die zijn achterban opriep het referendum te boycotten, meent op zijn beurt het slachtoffer te zijn van een politieke wraakactie.