Ophef over antisemitische spotprent

Een cartoon van een dikke bankier met een haakneus en davidsterren als manchetknopen heeft voor ophef gezorgd in Oostenrijk. De bankier zit aan een tafel en wordt rijkelijk bedeeld door ‘de regering’, die ‘het volk’ (een schriel armoedig gekleed mannetje) aan zijn lot overlaat.

Heinz-Christian Strache, leider van de rechts-populistische FPÖ, plaatste de antisemitische spotprent dit weekeinde met instemming op zijn Facebook-pagina. Hij laat volgens Strache precies zien wat het probleem is in Oostenrijk: de regering besteedt miljarden om de Europese schuldencrisis op te lossen en verwaarloost de eigen bevolking. ‘Ons belastinggeld voor Oostenrijkse burgers’ aldus Strache.

Strache, die het beeld inmiddels heeft vervangen, begrijpt niets van de ophef. Het was hem ontgaan dat de prent antisemitisch geduid kon worden. De onrust werd volgens hem aangewakkerd door journalisten en politieke tegenstanders.