Ook vrouw mag golfen bij Augusta

FILE - This April 7, 2002 file photo shows The Augusta National Golf Club flag framed by yellow flowers planted in the shape of the United States on display in front of the clubhouse in Augusta, Ga. For the first time in it's 80-year history, Augusta National Golf Club has female members. The home of the Masters, under increasing criticism the last decade because of its all-male membership, invited former Secretary of State Condoleeza Rice and South Carolina financier Darla Moore to become the first women in green jackets when the club opens for a new season in October. (AP Photo/Dave Martin, FIle)
FILE - This April 7, 2002 file photo shows The Augusta National Golf Club flag framed by yellow flowers planted in the shape of the United States on display in front of the clubhouse in Augusta, Ga. For the first time in it's 80-year history, Augusta National Golf Club has female members. The home of the Masters, under increasing criticism the last decade because of its all-male membership, invited former Secretary of State Condoleeza Rice and South Carolina financier Darla Moore to become the first women in green jackets when the club opens for a new season in October. (AP Photo/Dave Martin, FIle)

Eerst mochten zwarten lid worden, nu ook vrouwen. Augusta National Golf Club, de exclusiefste golfclub van de Verenigde Staten, heeft gisteren onverwachts aangekondigd dat ze twee vrouwen hebben geaccepteerd als lid: oud-minister Condoleezza Rice en zakenvrouw Darla Moore.

Augusta National, organisator van de Masters, het belangrijkste golftoernooi ter wereld, gaf jarenlang geen krimp onder de kritiek op hun discriminerende ledenbeleid. Nu mogen vrouwen zich ook hullen in het groene jasje van de golfclub in de zuidelijke staat Georgia, aangelegd op een vroegere plantage.

Vrouwelijke golfers en Amerikaanse feministen hebben verheugd gereageerd, al komt de stap van Augusta National rijkelijk laat. „De heren zijn zo’n tien jaar te laat binnengestapt in de twintigste eeuw. Laat staan de eenentwintigste eeuw”, zei Martha Burk, oud-voorzitter van een Amerikaanse vrouwenorganisatie, tegen persbureau AP.

De controverse rond Augusta National, opgericht in 1933, laaide in april weer op bij de Masters. Een van de drie grote sponsors, computerbedrijf IBM, had net een vrouw benoemd tot bestuursvoorzitter, Virginia Rometty. De vier vorige directeuren van IBM hadden een lidmaatschap van de golfclub gekregen, zij niet. Augusta National, een privéclub met zo’n 300 leden, heeft altijd gezegd dat pas vrouwen zouden worden toegelaten op een moment naar eigen keuze. De club liet zich niet dwingen „met de punt van een bajonet”, zei toenmalig voorzitter William Johnson in 2002 toen hij in een openlijk conflict verwikkeld was met de feministe Burk.

De golfclub voor rijk Amerika heeft een racistisch verleden. Augusta National accepteerde pas in 1990 de eerste zwarte golfer en decennialang waren alleen zwarte caddies toegestaan. „Zolang ik leef, zullen alle golfers blank zijn en alle caddies zwart”, zei ooit Clifford Roberts, een van de oprichters van de club. In 1997 kwam de revanche van Tiger Woods, die toen de eerste van zijn vier Masters won, met een blanke caddie.

De diversiteit van Augusta National wordt vergroot met Rice (57). De Afro-Amerikaaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken, een fervent golfer, ging gisteren bij de aankondiging van haar lidmaatschap niet in op het illustere verleden van de golfclub. „Ik heb lange tijd bewondering gehad voor de belangrijke rol die Augusta National heeft gehad in de tradities en geschiedenis van golf”, zei ze in een verklaring.