Obama dreigt Syrië met militaire interventie

President Obama heeft Syrië gisteren gedreigd met een militaire interventie als het land zijn chemische wapens inzet, of zelfs maar verplaatst. Het is voor het eerst dat de Amerikaanse president openlijk spreekt over de mogelijkheid van militair ingrijpen in Syrië, waar de burgeroorlog in zeventien maanden volgens de oppositie 20.000 mensen het leven heeft gekost.

De Verenigde Staten en ook landen in de regio maken zich al lang ernstige zorgen dat het omvangrijke arsenaal chemische wapens van Syrië gebruikt wordt door het regime van president Assad, of in handen valt van extremistische groepen. Damascus verzekerde vorige maand dat chemische wapens niet ingezet zullen worden, tenzij er een interventie uit het buitenland komt.

Obama zei gisteren tegen journalisten: „We zijn heel duidelijk geweest tegenover het Assad-regime, en ook tegenover andere spelers ter plaatse, dat er een grens (‘red line’) voor ons is, als we zien dat een hele hoop chemische wapens verplaatst of gebruikt worden. Dat zou enorme gevolgen hebben.”

Tot nu toe heeft de regering-Obama aansporingen van de rebellen om in de burgeroorlog te interveniëren, bijvoorbeeld door een no-flyzone in te stellen, genegeerd. Ook senator McCain heeft op ingrijpen aangedrongen.

„We kunnen niet hebben dat chemische of biologische wapens in verkeerde handen vallen”, aldus Obama. Vorige week zei minister Clinton van Buitenlandse Zaken al dat met Turkije wordt gewerkt aan humanitaire en medische planning voor „het vreselijke geval dat chemische wapens worden gebruikt”. Aangenomen wordt dat Syrië voorraden mosterdgas en het extreem dodelijke zenuwgas VX heeft. Er zouden gespecialiseerde teams voor nodig zijn om de voorraden in Syrië veilig te stellen, die op hun beurt weer militaire bescherming nodig hebben. Volgens The New York Times zijn de opmerkingen van Obama niet alleen bedoeld om te voorkomen dat Syrië of opstandelingen de wapens gebruiken, maar ook om te voorkomen dat Israël ze op eigen houtje onschadelijk maakt.

Israël zei vorige maand dat het „onmiddellijk en met uiterste kracht” zal optreden als de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah, Syriës Libanese bondgenoot, zich meester maakt van chemische wapens van Syrië.

Rusland reageerde in juli scherp toen Damascus dreigde chemische wapens te zullen inzetten tegen een buitenlandse interventie. Rusland herinnerde het regime eraan dat het de conventie tegen het gebruik van chemische wapens heeft geratificeerd. Vandaag waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken Lavrov het Westen niet eenzijdig in te grijpen in Syrië. (AP, Reuters)