Nog maar drie clubs onder curatele van de KNVB

Alleen NAC, Helmond Sport en FC Dordrecht staan onder toezicht.

Rotterdam. Nog maar drie clubs in het betaald voetbal staan onder verscherpt toezicht van de KNVB. Dat maakte de voetbalbond gisteren bekend. NAC Breda (eredivisie) en Helmond Sport en FC Dordrecht (eerste divisie) hebben hun financiën niet op orde en worden daarom geplaatst in categorie 1 (onvoldoende). Deze clubs werken aan hun financieel herstel. Dat betekent voornamelijk dat ze moeten saneren.

Bij het vorige meetpunt in mei stonden nog zes clubs onder curatele, een jaar geleden waren dat er dertien.

Roda JC, FC Den Bosch en FC Emmen worden overgeheveld naar categorie 2 en scoren daarmee een voldoende. De negen clubs die hun financiën het beste voor elkaar hebben zijn ingedeeld in categorie 3. Daartoe behoren onder meer Ajax, PSV en FC Twente.

De KNVB is blij dat er steeds minder clubs in de gevarenzone verkeren. „Clubs hebben het absoluut nog moeilijk, maar je ziet dat het besef is doorgedrongen dat het belangrijk is een goed en consequent financieel beleid te voeren”, zegt Mark Boetekees van de KNVB, afdeling licentiezaken. „Ook nu weer kunnen we de clubs als geheel een groot compliment maken.”

De clubs die onder curatele staan moeten alles in het werk stellen om zo snel mogelijk op te klimmen naar categorie 2. Mocht dit binnen drie jaar niet gelukt zijn, dan dreigt de licentie voor het spelen van betaald voetbal te worden ingetrokken. NRC