Nieuwe video van ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke

Sjaak Rijke werd in november 2011 ontvoerd vanuit een hotel in Timboektoe. Beeld: videostill Al Jazeera

Van drie door Al-Qaeda ontvoerde Westerlingen, onder wie de Nederlander Sjaak Rijke, verschenen vandaag nieuwe videobeelden in een verslag van tv-zender Al Jazeera. Rijke komt niet zelf aan het woord, maar volgens Al Jazeera zou hij de regering oproepen alles in het werk te stellen voor zijn vrijlating.

Dat meldt persbureau AFP.

Oproep tot hulp aan de regering

Volgens Al Jazeera heeft Rijke tot nu toe geen contact gehad met de Nederlandse regering. Hij zou zichzelf als slachtoffer zien van de strijd tussen Al-Qaeda en de Nederlandse regering. Rijke zou de Nederlandse regering en regeringen van andere landen zoals België en Duitland oproepen om hem te helpen vrij te komen. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op de reportage, om de gijzelaars niet in gevaar te brengen.

Ontvoerd door Al-Qaeda

Rijke werd in november ontvoerd vanuit een hotel in het Malinese Timboektoe, samen met de Brit Stephen Malcolm en de Zweed Johan Gustafson. Rijkes vriendin wist tijdens de overval te ontkomen; een Duitse toerist werd doodgeschoten. 

In de reportage van Al Jazeera dragen de drie gijzelaars een baard, tulband en traditionele kleding. Ze lijken in goede gezondheid.

Eerdere videoboodschap in juli

In juli verscheen een eerste levensteken van Rijke. Hij zei toen in een videoboodschap dat hij in handen was van Al-Qaeda en dat hij goed werd behandeld. Hij hield een brief omhoog met de datum 29-01-2012 .

Hoe Al Jazeera aan de nieuwe beelden van de gijzelaars is gekomen en wanneer de beelden zijn gemaakt, is niet bekend.

    • Eva de Valk