Mali heeft regering nationale eenheid

In Mali is een regering van nationale eenheid gevormd, vijf maanden na een militaire coup die ertoe leidde dat islamitische extremisten het noorden van het land in handen kregen. De regering moet de weg moet vrijmaken voor een buitenlandse (West-Afrikaanse) interventiemacht die het noorden moet heroveren.

De samenstelling van de nieuwe regering werd gisteravond aangekondigd op de staatstelevisie. Ze bestaat uit 31 ministers, van wie 5 worden gezien als politieke bondgenoten van coupleider Amadou Sanogo. Hij droeg enkele maanden geleden formeel de macht over aan een interim-regering, maar blijft aanzienlijke invloed uitoefenen.

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS dreigde Mali te schorsen als lid en sancties in te voeren als er geen eenheidsregering zou worden gevormd. De Malinese interim-regering had de deadline van 10 augustus al gemist, wat leidde tot bezorgdheid over de politieke transitie en geruchten over de banden tussen premier Cheick Modibo Diarra en coupleider Sanogo.

Vorige week zondag gingen 50.000 mensen de straat op de in de hoofdstad Bamako om de regering te dwingen een eenheidsregering te vormen. „De autoriteiten in Bamako verliezen tijd om het noorden van Mali te heroveren, terwijl de extremisten elke dag terrein winnen”, zei Mahamane Maiga, die meeliep in de betoging die was georganiseerd door de Hoge Islamitische Raad van Mali.

Dankzij het machtsvacuüm in Bamako hebben de moslimfundamentalistische rebellen, die banden hebben met Al-Qaeda, hun greep op het noorden kunnen verstevigen. Het Westen vreest dat er een terroristenstaat zo groot als Frankrijk ontstaat. In een poging de shari’a (islamitisch recht) in te voeren, hebben de rebellen de afgelopen weken een overspelig stel gestenigd en de hand van een vermeende dief afgehakt.

ECOWAS wil een troepenmacht van 3.000 man naar Mali sturen om het noorden te heroveren en de regering in Bamako te steunen. Maar de legerleiding is tegen stationering van buitenlandse troepen in Bamako. Een interventiemacht mag van de legertop alleen worden ingezet in het noorden. (AP, AFP)