Laagdrempelige en amusante Shakespeare

Benja Bruijning als Claudio en Sanne Vogel als Hero in ‘Veel gedoe om niks’ bij De Utrechtse Spelen, begeleid door New Cool Collective. Foto Sanne Peper

Veel gedoe om niks van William Shakespeare door De Utrechtse Spelen. Gezien: 19 aug. Inl: deutrechtsespelen.nl

Een feestje, dat is Shakespeares Veel gedoe om niks bij De Utrechtse Spelen. Artistiek leider Jos Thie van DUS probeert met zijn producties naast het reguliere theaterpubliek ook een ander, breder publiek te trekken. Dat lukt, maar met wisselend artistiek succes. Het is ook geen sinecure: voorstellingen maken die inhoud paren aan breed publieksamusement. En al is Veel gedoe om niks in dat opzicht nog altijd onevenwichtig, het is in elk geval een vermakelijke, prijzenswaardige poging.

Much ado about nothing (1598/99) is een beetje een malle klucht en zeker niet Shakespeares beste. Het meisje Hero, dochter van Leonato, gaat hierin trouwen met Claudio, een vertrouweling van Don Pedro. Diens malicieuze broer Don John wil dat koste wat kost voorkomen. Hij ensceneert een overspelscène, waarin dienstmeisje Margaret, verkleed als Hero, kust met medesamenzweerder Conrachio. Claudio ‘betrapt’ de twee en blaast het huwelijk af, tot diepe ontsteltenis van de onschuldige Hero. Het kamp-Leonato beraamt hierop een eigen list: zij zetten Hero’s dood in scène, in de hoop dat die tragische gebeurtenis de waarheid aan het licht zal brengen. En zo geschiedt; de boeven worden bestraft, de geliefden treden alsnog in het huwelijk. En en passant vinden ook twee cynische vrienden van het stel, Benedick en Beatrice, de liefde bij elkaar.

Dit flinterdunne verhaaltje wordt bij DUS gecompenseerd door de eigenzinnige enscenering. Thie en mederegisseur Greg Nottrot geven het stuk vorm als een feest of een popconcert. Aan weerszijden van de zaal zijn barretjes, waar tijdens de voorstelling drank kan worden gehaald. In het midden verrijst een verhoogde bandstand met daarop de acht muzikanten van jazzcollectief New Cool Collective; het publiek staat er losjes verspreid omheen. Korte scènes worden afgewisseld met aanstekelijke jazzy dansnummers.

Al nippend aan de witte wijn, de schoenen in een hoek geschopt, aanschouwt het publiek het stuk, dat zich, flink gekortwiekt, deels op balustrades boven onze hoofden afspeelt. Een speelse keuze, die wel tot gevolg heeft dat de acteurs nogal moeten worden versterkt, wat vaak ten koste gaat van de nuance en de intimiteit. De swingende muziek van New Cool is weliswaar meeslepend, maar zit zeker het eerste uur het drama nogal in de weg. Het is een knappe prestatie dat acteurs als Peter Bolhuis (Leonato) en Jeroen de Man (Benedick) de nodige concentratie en zelfs ontroering weten af te dwingen te midden van dit feestgedruis.

Maar memorabele, geestige rollen zijn er ook voor Susan Visser, met platinablonde pruik, als de sarcastische Beatrice, en voor Mark Kraan en Rogier in ’t Hout, die als bewakersduo Struik en Van Slaghout slapstickachtig grappig zijn. De toegevoegde waarde van schrijver Arthur Japin als Don John is onduidelijk. Dat Sanne Vogel als Hero en Benja Bruijning als Claudio wat vlak blijven is zeker ook de schuld van Shakespeare: Much ado about nothing is lang niet zo gelaagd als diens veel interessantere A Midsummernight’s dream.

In interviews zegt Jos Thie met zijn regie een parallel te willen trekken met het heden, en met de sociale maskerade zoals die zich op bijvoorbeeld Facebook voordoet. Daar is in de voorstelling niets van terug te zien. Maar dat geeft niet; Veel gedoe om niks kan best zonder die betekenislaag. Dan is de voorstelling gewoon een aanstekelijk, swingend en amusant geheel, en dat is prima.

    • Herien Wensink