Kortkolom economie

NMa: Schiphol zat Chipshol niet dwars

Rotterdam. Schiphol heeft in de langst slepende zaak rond gebiedsontwikkelaar Chipshol geen misbruik gemaakt van zijn dominante positie als luchthaven. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen aanwijzingen gevonden dat de luchthaven vastgoedontwikkelaar Chipshol uit concurrentieoverwegingen heeft dwarsgezeten. Dat meldde de NMa maandag. Chipshol had vorig jaar over Schiphol geklaagd. De ontwikkelaar meende na de aankoop van een lap grond van Schiphol, meer dan tien jaar geleden, stelselmatig te zijn tegengewerkt door het vastgoedbedrijf van de luchthaven. De NMa stelt inderdaad vast dat Schiphol ‘acties heeft ondernomen om te voorkomen dat Chipshol het Groenenbergterrein zou bebouwen’. Tegelijkertijd zegt de NMa ook geen concrete aanwijzingen te hebben gevonden dat de acties van Schiphol alleen maar bedoeld waren om Chipshol als concurrent dwars te zitten. Chipshol noemt het NMa-besluit een ‘politieke beslissing’ en overweegt in beroep te gaan. (Novum)

Dividenden stijgen ondanks crisis

Rotterdam. Nederlandse bedrijven laten dit jaar ondanks de crisis hun aandeelhouders voor een hoger bedrag meedelen in de winst. De dividenduitkering van de bedrijven uit de AEX en Midkap komt naar verwachting dit jaar uit op 19,4 miljard euro, zeven procent meer dan vorig jaar. Dat concludeert Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van data van persbureau Bloomberg. Het dividendrendement, de uitgekeerde winst gedeeld door de koers van het aandeel, komt volgens deze analistenramingen voor de AEX-fondsen dit jaar gemiddeld uit op 3,6 procent. Het rendement voor aandeelhouders van Midkap-fondsen bedraagt over 2012 naar verwachting 4,3 procent. Het gemiddelde ligt onder het Europese gemiddelde, maar boven de Amerikaanse beursfondsen. (Novum)

Crisis in eurozone treft stamcellen Cryo-Save

Rotterdam. Cryo-Save is in het eerste halfjaar in de rode cijfers beland. De beursgenoteerde stamcellenbank wijt dat aan de crisis in de eurozone, waardoor volumes in met name Zuid-Europa daalden. Daarnaast begon een grote Italiaanse klant met eigen verwerkings- en opslagfaciliteiten. Afgelopen halfjaar daalde de omzet tot 12,48 miljoen euro, tegenover een omzet van 14,16 miljoen euro over het eerste halfjaar van vorig jaar. Volgens Cryo-Save daalden volumes in het tweede halfjaar met 10 procent, met name in Spanje en Italië. In het tweede kwartaal was er in beide landen sprake van stabilisatie. De omzetdaling ging samen met hogere kosten. Hierdoor leed Cryo-Save een operationeel verlies van 2,8 miljoen euro. Een jaar geleden boekte het bedrijf nog een operationele winst van 2 miljoen euro. Het nettoverlies kwam uit op 3,2 miljoen euro, vergeleken met een nettowinst van 1,3 miljoen euro een jaar eerder. (Novum)

SCP: strenge ziektewet werpt vruchten af

Rotterdam. De tien jaar geleden strenger geworden wetgeving rond arbeidsongeschiktheidsuitkeringen werpt zijn vruchten af. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een dinsdag verschenen rapport. Tussen 2000 en 2010 daalde het aantal mensen met een WIA of aanverwante uitkering van 950 naar 800 duizend. Het aandeel Wajong-uitkeringen hierin nam in die tien jaar echter wel flink toe. Het aantal jonggehandicapten met zo’n uitkering steeg van 127 duizend naar 205 duizend. De wet is inmiddels in 2010 aangepast om jonge gehandicapten aan het werk te krijgen. Het aandeel mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering van 8 procent van de beroepsbevolking is echter nog steeds ‘zeer hoog’. (Novum)