Kortkolom buitenland

Ex-generaal Colombia hielp paramilitairen

Bogota. De voormalige veiligheidsadviseur van de Colombiaanse oud-president Alvaro Uribe heeft gisteren toegegeven dat hij is omgekocht door rechtse paramilitairen. Oud-generaal Mauricio Santoyo gaf tips over politie-invallen door aan de Autodefensas Unidas de Colombia (AUC), die vechten tegen linkse guerrilla’s en zich financieren met drugshandel. Santoyo gaf ook tips aan de AUC toen hij voor Uribe werkte. De oud-generaal gaf zich vorige maand over aan de VS, waar hij werd gezocht voor drugssmokkel, een aanklacht die hij gisteren ontkende. (AP)

25 doden bij rellen gevangenis Venezuela

Caracas. Bij rellen tussen gevangenen in een Venezolaanse gevangenis zijn 25 mensen omgekomen. Het oproer in de Yare 1 gevangenis ten zuiden van Caracas brak zondag uit, toen honderden verwanten op bezoek waren. Gewapende gevangenen hebben de controle in het complex overgenomen. Gevangenisrellen zijn een groot probleem geworden tijdens het presidentschap van Hugo Chávez. Gevangenen kopen wapens en drugs van bewakers. Vorig jaar vielen bij rellen en gevechten tussen gedetineerden 560 doden. (AP)

Ex-vrouw Dutroux aangeklaagd om geld

Rotterdam. Jean Lambrecks, de vader van Eefje Lambrecks die door kinderverkrachter Marc Dutroux werd vermoord, heeft Dutroux’ ex-vrouw Michelle Martin aangeklaagd. Volgens Lambrecks heeft Martin, tevens medeplichtige van Dutroux, bewust haar bezittingen aan haar kinderen gegeven om te voorkomen dat ze schadevergoeding moet betalen aan haar slachtoffers. Dit meldden Belgische media vanochtend. Martin komt naar verwachting volgende week vervroegd vrij. Lambrecks klaagt ook de nonnen aan die Martin onderdak willen bieden. Zij zouden Martin hebben geholpen met het ontlopen van de schadevergoeding. (NRC)

VS pakken 150 miljoen dollar ‘van Hezbollah’

New York. De VS hebben beslag gelegd op een bedrag van 150 miljoen dollar van een Libanese bank omdat het geld afkomstig zou zijn van de Libanese shi’itische beweging Hezbollah. De VS verdenken de Lebanese Canadian Bank van het witwassen van geld voor Hezbollah, volgens de VS een terroristische organisatie. De bank zou geld beschikbaar hebben gesteld om tweedehands auto’s in de VS te kopen, die in West-Afrika werden doorverkocht. (AFP, Reuters)

Turkije: 9 doden bij aanslag aan grens Syrië

Istanbul. Bij een bomaanslag in het zuidoosten van Turkije, vlakbij de Syrische grens, zijn gisteren negen mensen gedood. De bom ontplofte in Gaziantep, in een gebied waar regelmatig gevechten zijn tussen het Turkse leger en Koerdische opstandelingen van de PKK. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Turkije heeft Syrië er onlangs van beschuldigd de PKK te steunen uit wraak voor Turkse steun aan Syrische rebellen. (Reuters, AP)

‘Shell betaalt miljoenen aan Nigeriaanse leger’

Rotterdam. Shell betaalt het Nigeriaanse leger jaarlijks tientallen miljoenen dollars om olie-installaties te beveiligen. Dat blijkt uit interne documenten die in handen zijn van Platform, een Britse organisatie die de olie-industrie volgt. Het Nigeriaanse leger maakt zich volgens Amnesty schuldig aan mensenrechtenschendingen. Uit de documenten blijkt dat het bedrijf tussen 2007 en 2009 een miljard dollar aan beveiliging uitgaf, waarvan 40 procent bestemd was voor Nigeria. (NRC)