Koffie voor kleuters

Geen cappuccino, maar een babyccino. Het is ‘koffie’ voor peuters. De rage begon in Australië, waaide over naar de Verenigde Staten en heeft nu Nederland bereikt. Het drankje (geserveerd in een kopje of een beker-to-go) bestaat soms uit cafeïnevrije koffie met veel gestoomde melk. Maar meestal houden koffiebarretjes het bij warme melk, een schuimkraag en een laagje chocoladepoeder of kaneel. Er is ook een variant met cafeïnevrije rooibosthee, melk en honing.

Onlangs schreef The Brooklyn Paper dat het drankje op bijna elke hoek van de straat gekocht kon worden. Vooral in de New Yorkse wijken Park Slope, Fort Greene en Prospect Heights is het populair.

In Nederland verkoopt de Hema sinds een half jaar de peuterkoffie. „Gewoon een leuk en sympathiek idee”, zegt een Hema-woordvoerder. Wat krijgen de kinderen? Gestoomde melk met cacao en mini-marshmallows. „En zo hebben de kleintjes het gevoel er ook een beetje bij te horen.”

Op YouTube wemelt het van de filmpjes van de babyccino. En dan blijkt dat de ‘koffie’ wereldwijd populair is. Een moeder uit Taiwan voert haar baby melkschuim met een lepel. Een jongetje in Engeland lepelt zijn kopje netjes leeg in een café. En in Zuid-Afrika likt een kind zijn schuimvingers zorgvuldig af.

De meeste filmpjes komen uit Australië, waar het allemaal begon. Daar laten moeders thuis in de keuken zien hoe je het drankje verantwoord maakt. „Niet te heet. En zonder cafeïne. Want je wilt geen stuiterende kinderen.”

    • Juliette Vasterman