Knipoog naar jaren 80-pop

Gene Page

Music and Lyrics (Marc Lawrence, 2007)Net 5, 20.30 – 22.40 uur

Music and Lyrics begint met een hilarische parodie op een jaren-80-videoclip. Een naar Wham! gemodelleerde popgroep playbackt hun single Pop Goes My Heart. Decor, montage en camerastandpunten roepen perfect de videoclip van 25 jaar geleden op. In de clip zit een minispeelfilmpje verpakt, waarin zanger Alex Fletcher (Hugh Grant) met een gebroken hart in het ziekenhuis wordt opgenomen. Fletcher speelt de tweede viool in de groep PoP, zoals Andrew Ridgeley dat deed bij Wham! Als de zanger van PoP solo gaat à la George Michael, is het gedaan met de carrière van Fletcher.

Het verhaal van Music and Lyrics begint vijftien jaar later als Fletcher wordt gevraagd mee te doen aan de ‘battle of the 80s has-beens’. Tegelijkertijd mag hij een lied schrijven voor rijzende ster Cora, een kruising tussen Britney Spears, Shakira en Christina Aguilera. Daarvoor heeft hij een tekstschrijver nodig. Gelukkig blijkt Sophie (Drew Barrymore), de vrouw die tijdelijk zijn planten verzorgt, te kunnen rijmen. Sophie heeft een verhouding met haar literatuurprofessor, waarna hij haar in zijn boek neerzet als talentloze neuroot. Met hulp van Alex moet ze over dat trauma heen zien te komen.

Deze aardige romantische komedie moet het vooral hebben van de milde satirische toon die afrekent met jaren- tachtig-nostalgie, idiote televisieformules en tienerpopsterren die tegelijkertijd sexy en spiritueel willen zijn.

André Waardenburg