Kinderboek in Dyslexie

Speciaal voor jonge lezers met dyslexie geeft uitgeverij Kluitman een aantal populaire jeugdboeken opnieuw uit, gezet in het lettertype Dyslexie van de Nederlandse ontwerper Christian Boer. Het gaat onder meer om het meisjesboek Floortje en drie avonturen van Koen Kampioen.

Het zijn de eerste populaire kinderboekreeksen die met die letter verschijnen. Boer ontwikkelde de Dyslexie-letter om mensen met leesproblemen gemakkelijker te laten lezen. Hij baseerde zich daarbij op zijn eigen ervaringen met woordblindheid en paste letters zo aan dat de informatie maar op één manier kan worden doorgegeven. „Dat geeft rust in je hoofd, omdat er geen puzzel opgelost hoeft te worden”, verklaarde Boer eerder in NRC Handelsblad.

Het lettertype van Boer is bezig aan een opgang. Naast een app en een typecursus, verscheen inmiddels ook een researchboek Ondernemerschap en Dyslexie, de thriller De provocatie van David Baldacci en het kinderboek Avonturen van Glas van Lorena Veldhuijzen in het lettertype. Vanaf maandag liggen de aangepaste titels Koen Kampioen, Koen Kampioen Gescout!, Koen Kampioen gaat internationaal van auteur Fred Diks en Floortje van Suzanne Buis in de winkel.

    • Joke Beeckmans