Kies Kort

DEN HAAG - Op het Catshuis in Den Haag zijn de onderhandelingen begonnen over bezuinigingen. Premier Mark Rutte, minister Maxime Verhagen en Geert Wilders praten samen met Fleur Agema, Stef Blok en Haersma Buma (foto) over de te nemen maatregelen.

De euro en Europa worden het verkiezingsthema, voorspelde de PVV. Fleur Agema doet haar best. Over plannen van minister Schippers (Zorg, VVD), om de ouderenzorg aan te passen, zei ze in Nieuwsuur: „Als je ziet dat oma straks onder de brug mag slapen en de Grieken in Griekenland er nog een ouzootje op nemen, dan vind ik het echt een schandalig voorstel.”

Het was de week van Roemer. Hij werd het meest genoemd door digitale media. Databank LexisNexis brengt met NRC in kaart hoe verslag wordt gedaan van de campagne, door te turven hoe vaak politici en thema’s genoemd worden. Het ging 795 keer over Roemer (over his dead body!), en 489 keer over Buma (tegen de langstudeerboete!). Bijna niemand had het over Samsom.

Als je beschuldigingen bundelt, is het handig als ze allemaal kloppen. Dat is bij het Zwartboek Ramadan dat de PVV zondag publiceerde een beetje misgegaan. Zo heeft het Haagse suikerfeest in 2007 dat „alle records” verbrak omdat het gesubsidieerd was, nooit plaatsgevonden. „Het is niet helemaal goed opgeschreven”, zegt auteur Joram van Klaveren in een reactie.

Op nrc.nl werd Jolande Sap vanochtend geïnterviewd, door lezers van de krant. Wat zij gaat doen als GroenLinks in het kabinet komt, vroeg iemand. Dan wordt ze „minister van Duurzame Energie”, zei Sap. Of ze blijft in de Kamer, als dat beter is voor de partij.Morgen een interview met Dirk Poot, lijsttrekker van de Piratenpartij. Mail uw vraag naar directdenhaag@nrc.nl