Kamer werkt aan spoedwet langstudeerboete

Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en iniatiefnemer van de langstudeerboete (of 'Halbeheffing'). Foto Hollandse Hoogte / Bram Petraeus

De onderwijswoordvoerders van verschillende partijen komen dinsdagochtend bijeen om te praten over een oplossing voor de langstudeerboete. De fracties werken aan een noodwet. Dat zei vicefractievoorzitter van de PvdA Jeroen Dijsselbloem vanochtend op een campagnebijeenkomst voor de pers.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de boete per 1 september van tafel gaat, maar staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) liet vorige week weten dat dit onmogelijk is. De hoogte van de boete is vastgelegd in de wet, en het is niet meer mogelijk om de wet voor die datum te wijzigen. Bovendien heeft hij geen alternatieve dekking voor de boete.

Staatssecretaris Zijlstra vindt dat de Tweede Kamer zelf met een alternatief voor de boete moet komen, zo meldde hij vorige week. Hij stelt dat de Kamer met een financiële dekking moet komen voor het afschaffen ervan, zo meldt de NOS. De langstudeermaatregel komt neer op een bezuiniging van bijna 400 miljoen euro op het hoger onderwijs.

De Kamer werkt nu aan een spoedwet om te zorgen dat de boete alsnog van tafel gaat. Het lukt waarschijnlijk niet meer om die voor 1 september te behandelen, maar er zijn ook andere oplossingen. Zo kan de wet met terugwerkende kracht worden ingevoerd. De Kamer komt verder met een voorstel voor eenmalige dekking voor 2013. Tijdens de formatie kan dan worden gezocht naar een structurele dekking.
De Kamer onderbreekt donderdag het reces om met Zijlstra te praten over de langstudeerderboete.

    • Annemarie Coevert