Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Jammer dat het CDA de restanten van het Kunduz-akkoord bij het vuilnis zet’

Het is campagnetijd en dus tijd voor debat. De komende weken gaan de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties op nrc.nl met elkaar in debat middels een briefwisseling.

Vandaag: de brief van Arrie Vis van het CDJA (CDA) in reactie op die van Bram Dirkx van de JOVD (VVD) van gisteren.

Beste Bram,

De afgelopen dagen hebben we een hoop proefballonnetjes in de media voorbij zien komen. Het is verkiezingstijd en iedere lijsttrekker probeert met een gerecycled standpunt op een ‘verfrissende manier’ in de media te komen. Ik constateer ook bij mijn eigen partij dat wij plotseling tegen de langstudeerboete en helaas voor verlaging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking zijn. En de restanten van het Kunduz-akkoord zijn ook bij het vuilnis gezet.

CDA redeneert in program twee kanten op

Als ik bij het CDA navraag doe waarom bepaalde uitspraken zijn gedaan dan krijg ik steevast een compleet dichtgetimmerd antwoord, inclusief verwijzingen naar het verkiezingsprogramma waar het schijnbaar in verstopt stond. Door de vele nuances hierin kun je helaas maar al te vaak twee kanten op redeneren. En dat alles om in het achtuurjournaal maar die ene quote te krijgen. Ik kan je vertellen Bram, dit gaat de komende jaren helaas alleen maar erger worden.

Eerder heb ik met Peter Boswijk in een artikel op christendemocraat.nl gepleit voor gespreide verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ik ben van mening dat iedere twee jaar voor de helft van het totale aantal zetels verkiezingen gehouden moeten worden. Op die manier krijgen we een stabielere regering doordat electorale verschuivingen gefaseerd doorgevoerd worden. De val van een kabinet zal dan niet resulteren in tussentijdse verkiezingen waardoor het kabinet meer beleidsmatig bezig kan zijn.

Eén stem op de partij, één op de kandidaat graag

Voor de Tweede Kamer kan dit helemaal een boost geven als men ook dubbele stemmen kan uitbrengen, één op de partij en één op een kandidaat. Momenteel is dit in Duitsland al mogelijk. Hierdoor zullen individuele Kamerleden zich meer als volksvertegenwoordiger gaan gedragen in de hoop zo met voorkeursstemmen gekozen te worden. Bijkomend voordeel is dat de stoelendans in de politieke partijen ook zal verminderen, dat geeft in ieder geval binnen het CDA een hoop rust.

Het voordeel hiervan is dat we dan eindelijk die hervormingen door kunnen voeren waar wij als CDA-jongeren al jaren voor pleiten. Denk aan het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek, het versoepelen van het ontslagrecht en het invoeren van de sociale vlaktaks. Jaar op jaar hebben wij binnen onze partij geprobeerd dit in het verkiezingsprogramma van het CDA te krijgen, dit jaar staat het er allemaal in en daar zijn we trots op.

Je begrijpt het niet met het sociaal leenstelsel, Bram

Een aantal dingen heb je echter nog steeds niet helemaal begrepen Bram, denk aan het sociale leenstelsel. Niet iedereen is in Nederland in een gespreid bedje geboren. Veel jongeren durven de stap niet aan om te gaan studeren, hun ouders hebben het nooit gedaan en ze zijn bang om schulden te maken. Wat heb je eraan als je na je studie een halve ton aan DUO terug moet betalen, geen kans hebt op een vast contract en dus ook geen hypotheek kunt krijgen?

Net als het klassieke verhaaltje van de verstikkende moltondeken waar je weer over begint. Het vrijemarktdenken moet je niet tot de norm verheffen, kijk maar naar de zorgsector. Iedereen heeft ingezien dat we daar fouten hebben gemaakt met de introductie van de marktwerking en het is nu tijd om die terug te draaien.

Jij en ik hebben een voorzet voor hervormingen gedaan bij de presentatie van het alternatieve jongerenakkoord tijdens de Catshuisbesprekingen. Samen met andere politieke jongerenorganisaties hebben wij verder durven kijken dan de gebruikelijke vier jaar. Ik hoop dat dit de aanzet zal blijken van de aankomende kabinetsonderhandelingen. Alleen zo kunnen wij verder bouwen aan een Nederland waarin niet alleen wij, maar ook volgende generaties, in een samenhangende en zorgzame samenleving opgroeien.

Succes nog met de campagne!

Groeten,
Arrie

Arrie J.D. Vis (23) is al ruim een jaar landelijk voorzitter van het CDJA. In 2009 werd hij lid van het dagelijks bestuur van de jongerenafdeling van het CDA. Hij heeft een Bachelor International Business Administration aan de Erasmus Universiteit gehaald. Sinds zijn achttiende is hij een actief lid van het CDA en werkt hij in deeltijd bij een grote stadscorporatie. In Rotterdam is hij burgerraadslid voor de deelgemeente Kralingen-Crooswijk.