Ik mag niet zweven

Ik mag niet zweven

De ongeveer 700 duizend kiesgerechtigde Nederlanders in het buitenland moesten zich voor 1 augustus via een omslachtige procedure registreren om te stemmen.

Ik sta al meer dan twintig jaar ingeschreven als een in het buitenland verblijvende Nederlander. Bij de laatste verkiezingen kreeg ik nog een registratieformulier toegestuurd. Nu alleen een mail die waarschuwt. Je moet bewijzen dat je Nederlander bent met een kopie van je paspoort, terwijl ik een burgerservicenummer heb en belasting betaal. Dan pas mag je stemmen: per brief, middels machtiging of door naar een Nederlands stembureau af te reizen. Stem je per brief, dan moet je die in België twee weken van tevoren op de bus doen, anders ben je er niet zeker van dat hij op tijd arriveert.

Ik moet dus twee weken voordat de rest van Nederland gaat stemmen al mijn stem bepalen. Buitenlandse stemmers wordt het zweven onmogelijk gemaakt. Er wonen en werken duizenden Nederlanders in Brussel en omstreken. Als het loont om in ieder Nederlands gehucht een stembureau in te richten, zou men dat toch ook in de Brusselse ambassade kunnen doen? Zo doen tenminste veel andere Europese landen het.

Tervuren

    • Julius Op de Beke