Grootste prijsdaling huizen sinds ’95

De huizenprijzen zijn in 2011 het sterkst gedaald sinds 1995. De prijs van koopwoningen lag vorige maand 8 procent lager dan in juli 2011. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendmaakte.

De prijsdaling is het grootst sinds het CBS en het Kadaster in 1995 begonnen met de zogenoemde ‘prijsindex bestaande koopwoningen’. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen nog piekten, is de waarde van koopwoningen met 15 procent gedaald. De huizenprijzen zijn nu terug op het niveau van 2004. „Dat betekent dat de eventuele waardestijging van iedereen die nadien een huis heeft gekocht, verdampt is”, zegt een woordvoerder van het CBS. De gemiddelde woningprijs was afgelopen juli circa 217.000 euro.

In juni kwamen er nog positieve berichten over de woningmarkt. Van mei op juni steeg het aantal verkopen met bijna 60 procent tot 16.210, volgens het Kadaster. De gemiddelde koopprijs steeg met 5 procent tot circa 240.000 euro. Een verklaring daarvoor is volgens het CBS dat kopers wilden profiteren van de verlaging van de overdrachtsbelasting tot 1 juli. Ook registreert het Kadaster in de zomer vaker een piek in verkopen omdat het transacties altijd met twee tot drie maanden vertraging verwerkt en in het voorjaar meer huizen worden verkocht.

De grote prijsdaling in juli kan een compensatie zijn voor de stijging in juni, zegt de CBS-woordvoerder. Ook benadrukt hij dat maandcijfers sterker fluctueren dan gemiddelden over meerdere maanden.

In de eerste zeven maanden van 2012 werden 66.000 woningen verkocht, 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Vorige maand registreerde het Kadaster 7.451 verkochte woningen; 29 procent minder dan in juni.

Hoe lang de daling van de huizenprijzen nog doorzet is onduidelijk, zegt het CBS. „Huiseigenaren die willen verhuizen moeten nog steeds wennen aan het idee dat hun eigen huis net zoveel in waarde is gedaald als het huis dat ze willen kopen”, zegt de woordvoerder. „Maar op een gegeven moment zal de woningmarkt weer aantrekken.” De behoefte aan woningen groeit volgens het CBS namelijk nog steeds. Het aantal inwoners neemt toe, net als het aantal huishoudens.