‘Geen Zuid-Afrikaanse mijnwerkers ontslagen in Marikana-mijn’

Een mijnwerker arriveert vanochtend bij de rustige Marikana-mijn om aan het werk te gaan. Foto AFP / Stephanie de Sakutin

Geen van de stakende mijnwerkers in de Zuid-Afrikaanse Marikana-mijn zal zijn baan kwijtraken. Dat liet een woordvoerder van de overheid vanochtend weten tegenover persbureau AP.

Mijnbedrijf Lonmin had eind vorige week gedreigd dat iedereen die gisteren nog altijd nog niet weer aan het werk zou gaan, ontslagen zou worden. Zo’n drieduizend mijnwerkers legden de afgelopen weken het werk neer en eisten grote loonsverhogingen. Die ontslaggolf wordt nu door een woordvoerder van de president tegengesproken.

Kwart van de mijnwerkers weer aan het werk

Ongeveer een kwart van alle mijnwerkers is gisteren weer, onder politiebegeleiding, aan het werk gegaan. In totaal werken er normaal gesproken 28.000 mensen in de platinamijn, correspondent Peter Vermaas gaat het echter vooral om mijnwerkers die toch al niet wilden staken, zo meldde hij gisteren.

Week van officiële rouw

Het hele land is sinds gisteren officieel in de rouw in verband met de uit de hand gelopen mijn demonstraties waarbij 44 mensen omkwamen. Politietroepen schoten eind vorige week 34 demonstrerende mijnwerkers dood. Bij aanvallen op ordetroepen vielen begin vorige week al tien doden, onder wie enkele politieagenten.

Vorige week werden naar aanleiding van de demonstraties in totaal meer dan 250 demonstranten opgepakt op verdenking van mishandeling, poging tot moord en moord. Zij verschijnen sinds begin deze week stuk voor stuk voor de rechter.

Vermaas ziet de stakende mijnwerkers als symbool voor de sinds 1994 regerende partij ANC, die geen vat meer heeft op grote delen van Zuid-Afrika. Dat schrijft hij vanochtend in nrc.next:

“Het ANC van president Zuma is de controle kwijt over grote delen van de samenleving en Malema buit het totale gebrek aan leiderschap ten volle uit. Niet alleen Zuma, ook de leiders van de traditionele mijnwerkersvakbond van Zuid-Afrika, de National Union of Mineworkers (NUM), die de staking “illegaal” noemt, durfden zich niet onder de boze kompels te begeven.”

De NUM, met ruim 300.000 leden de grootste vakbond van Zuid-Afrika, heeft voor veel mijnwerkers afgedaan volgens Vermaas:

“De NUM houdt volgens de mijnwerkers te nauwe contacten met het ANC onderhoudt. De secretaris-generaal van het ANC was hiervoor de chef van de NUM en de man die de mijnbond in de jaren tachtig oprichtte, Cyril Ramaphosa, zit nu in het dagelijks partijbestuur en is bovendien ook groot aandeelhouder in mijnbedrijven, zoals Lonmin, dat eigenaar is van de Marikana-mijn. Mensen als Ramaphosa hebben volgens Malema en de mijnwerkers het ANC uitgeleverd aan het grootkapitaal.”

    • Annemarie Coevert