Ethiopische premier Zenawi overleden aan ‘plotselinge infectie’

Meles Zenawi, hier te zien op een foto uit januari, genomen in Devos, is vannacht plotseling overleden. Foto Reuters/Christian Hartmann

Meles Zenawi, de 57-jarige premier van Ethiopië die sinds 1991 de leiding heeft over het land, is vannacht overleden aan een plotselinge infectie tijdens zijn herstel van een andere ziekte in een ziekenhuis buiten zijn eigen land.

De Ethiopische staatstelevisie meldt vanochtend dat Zenawi iets voor middernacht onverwacht is overleden. Wat voor infectie zijn dood heeft veroorzaakt, en waar hij precies aan leed is nog onduidelijk.

Volgens persbureau Reuters doen al langere tijd geruchten de ronde dat de gezondheid van Zenawi achteruit ging. De premier is al weken niet in het openbaar gezien, en op de meest recente foto’s is hij aanzienlijk vermagerd.

In juli meldde de regering dat hij moest herstellen van een ziekte, zonder bekend te maken waar hij aan leed. Vicepremier Hailemariam Desalegn van Ethiopië neemt voorlopig de taken van Zenawi over, aldus de staatstelevisie.