Eis: maximale straf voor Facebookmoord

De officier van justitie heeft gisteren de maximale straf geëist tegen de 15-jarige Jinhua K.: een jaar jeugddetentie en twee jaar jeugd-tbs. K. staat terecht in de zogenoemde Facebook-moordzaak, die deze week dient in de rechtbank in Arnhem.

Normaal gesproken worden zaken waarin minderjarigen terechtstaan niet in het openbaar behandeld. De rechtbank besloot voor de Facebook-moordzaak een uitzondering te maken. Deze zaak kan de samenleving wijzen op de gevaren van het gebruik van sociale media, meenden de drie kinderrechters. De advocaat van K. wierp tevergeefs tegen dat openbare behandeling schadelijk zou zijn voor de jongen.

Volgens justitie belde K. op 14 januari dit jaar aan bij de familie Hau in Arnhem. Hij had een mes op zak en was op zoek naar Winsie Hau (16). Toen Winsie in de gang voor hem verscheen, begon hij op haar in te steken. Haar vader hoorde gebonk, rende de gang in en zag zijn dochter liggen in een plas bloed. Hij verjoeg K. en werd daarbij gestoken in gezicht en handen. K. vluchtte. De politie vond hem niet veel later besmeurd met bloed in wat bosjes. Hij bekende de moord. Winsie overleed dagen later aan haar verwondingen.

Maar waarom deed hij het, vroegen de kinderrechters gisteren aan K. Hij kende Winsie nauwelijks. K. zegt dat hij handelde in opdracht van de hartsvriendin van Winsie, Polly W. (toen 15) en haar vriendje Wesley C. (toen 17).

Uit onderzoek is gebleken dat Polly en Winsie half december op een feestje ruzie kregen. Winsie zette daarna informatie over de seksuele escapades van haar vriendin op Facebook. Polly was hierover zo woedend, dat ze tegen haar vriendje zei dat Winsie dood moest. Wesley vroeg toen stapvriend K. de moord te plegen. Getuigen zeggen dat K. geld voor zijn daad zou krijgen. Sommigen hebben het over vijftig, anderen over duizend euro. K. zelf zei gisteren dat er nooit over geld is gesproken. Hij deed het, zei hij, omdat Polly en haar vriend hem bedreigden.

Polly W. en Wesley C. worden vandaag gehoord.

Uitspraak op 3 september.