Eenderde treintijden gewijzigd in 2013

Ruim dertig procent van de treintijden gaat volgend jaar veranderen. De verschuivingen in de dienstregeling zijn het gevolg van de nieuwe planning van spoorbeheerder ProRail.

Volgens ProRail zullen reizigers „veel veranderingen en verbeteringen” gaan merken in de dienstregeling voor 2013. De Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle wordt in gebruik genomen. Mede daardoor stijgt het aantal treinritten volgend jaar met 100.000, tot 3,3 miljoen. Bovendien worden er negen nieuwe stations geopend, van Groningen Europapark tot Maastricht Noord. NS laat meer treinen rijden tussen grote stations in de regio, zoals Groningen, Leeuwarden, Zwolle en Eindhoven.

Volgens een woordvoerder van ProRail is de openstelling van de Hanzeroute een belangrijke stap voorwaarts. „Er gaan veel meer treinen rijden vanuit het noorden van het land richting de Randstad. Reizigers hoeven niet allemaal via Amersfoort. Bovendien komt er een belangrijke omleidingsroute bij, waardoor het net veel minder gevoelig wordt voor verstoringen.”

Ook de regionale vervoerders gaan vaker rijden. Arriva neemt vijf regionale lijnen over van Syntus en NS. Op verschillende trajecten zal de frequentie worden verhoogd. Tussen Arnhem en Doetinchem rijden straks twee vervoerders op hetzelfde spoor (Arriva en Hermes/Connexxion). Dat is voor het eerst.

De Maatschappij voor beter OV is kritisch over het nieuwe spoorboekje. De reizigersorganisatie vindt het onder meer teleurstellend dat er niet harder dan 130 zal worden gereden op de Hanzelijn. Het spoor is daar geschikt voor, maar NS heeft de treinen nog niet aangepast.