Dit is geen grap

Rescuers and relatives stop a woman from committing suicide by jumping off a building in Zhanjiang, Guangdong province August 14, 2012. The woman was rescued as she tried to commit suicide after killing her nephew following a family dispute, local media reported. Picture taken August 14, 2012. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: SOCIETY CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA REUTERS

Het lijkt op het eerste gezicht misschien een studentikoze grap op een flatgebouw in het Chinese Zhanjiang. Of een acrobatische stunt. Maar nee: dit groepje mensen weet nog net op tijd te voorkomen dat een vrouw zelfmoord pleegt. Ze wilde zichzelf van het leven beroven nadat ze bij een familieruzie haar neefje had vermoord.

Cijfers over zelfmoorden in China zijn pas recent enigszins betrouwbaar. Lange tijd deed het communistische regime mistig over de aantallen. Maar de laatste jaren bericht bijvoorbeeld het Chinese staatspersbureau Xinhua regelmatig over zelfmoordstatistieken. Zo zou het aantal in China rond de 300.000 per jaar liggen, wat zou neerkomen op 3,6 procent van het totaal aantal doden. Daarmee ligt het cijfer een tot anderhalf procent hoger dan in westerse landen als Nederland of België.

Hoewel in de media vooral aandacht is voor de zelfmoordgolven onder fabrieksarbeiders, bijvoorbeeld die van Apple-producent Foxconn, laten de officiële staatscijfers zien dat driekwart van de zelfmoorden plaatsvindt op het platteland. En daar zijn het vaker vrouwen dan mannen.