De helft meer strafrechtelijke onderzoeken tegen motorbendes

Archieffoto van een bezoek van de Amsterdamse rechtbank aan het hoofdkwartier van de Hells Angels. Foto NRC / Maurice Boyer

Het aantal strafrechtelijke onderzoeken tegen criminele motorbendes is sinds begin dit jaar gestegen van veertig naar ruim zestig. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vanochtend in een Kamerbrief volgens de NOS.

De meeste onderzoeken richten zich op individuele leden die bijvoorbeeld worden verdacht van bedreiging, afpersing of wapen- of drugshandel. Opstelten schrijft daarnaast dat verbanden tussen leden van motorbendes en hooligans worden onderzocht. Justitie zou verder bekijken of ervaringen met het buitenland kunnen worden uitgewisseld.

Hardere aanpak begin dit jaar aangekondigd door Opstelten

Begin dit jaar kondigde Opstelten een hardere aanpak van motorbendes aan.

Een landelijk team werd opgericht om burgemeesters te helpen ‘outlawbikers’ uit de horeca te weren door ze geen eigen clubhuis te geven. Ook zou het OM informatie uit strafrechtelijke onderzoeken bijeenbrengen om uiteindelijk hele motorclubs te kunnen verbieden.

Politie, justitie, belastingdienst en lokale bestuurders spraken af alle strafrechtelijke, bestuurlijke en fiscale middelen in te zetten om te zorgen dat de motorclubs zich aan de wet houden.

Hij vergeleek de nieuwe aanpak met de aanpak van woonwagenkampen die als vrijplaats voor criminelen dienden. Daar heeft hij als burgemeester van Rotterdam ervaring mee opgedaan.

Het afgelopen halfjaar zijn onder meer in Amsterdam, Rotterdam en Enschede clubhuizen van motorbendes gesloten. De sluitingen kunnen niet allemaal aan de hardere aanpak worden toegeschreven. Over de sluiting van een clubhuis van de Hells Angels in Amsterdam werd bijvoorbeeld al lang overlegd.

    • Annemarie Coevert