Bosbranden teisteren Zuid-Europa - stad Bosnië ernstig bedreigd

Firefighters walk past trees on fire during a wildfire in Torneros de Jamuz near Leon, Spain, on Tuesday Aug. 21, 2012. Some 500 soldiers have been deployed to help battle a wildfire authorities believe was started intentionally and which has burned 80 sq. kilometers (30. sq. miles) in northern Spain. (AP Photo/Pedro Armestre) Brandweermannen proberen het vuur te blussen in Torneros de Jamuz bij de stad Leon in Spanje. Foto AP / Pedro Armestre

Griekenland, Spanje, Servië en Kroatië hebben nog altijd te kampen met hevige bosbranden. In Bosnië bedreigt het vuur zelfs de stad Bratunac. In het noorden van Spanje is het leger ingezet om de vlammen onder controle te krijgen.

De Bosnische autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in het gebied rondom het oostelijke stadje Bratunac. Bosnië heeft al weken te kampen met hevige natuurbranden. De bestrijding wordt bemoeilijkt door het heuvelachtige landschap, de wind, een gebrek aan regen en een hittegolf. Vandaag liep de temperatuur op tot boven de veertig graden.

Vuur komt bij Bratunac van verschillende kanten

Bratunac wordt van verschillende kanten bedreigd door de natuurbranden, meldt persbureau AP. Zo’n vijftig inwoners van de stad helpen de brandweer een vlammenzee in de buitenwijk Slapasnica te bestrijden. De lokale autoriteiten hebben het leger en ook andere inwoners van Bratunac om hulp gevraagd.

De hulpdienst in de Bosnische hoofdstad Sarajevo zei dat sinds het begin van de zomer dagelijks zeshonderd mensen hulp zoeken in verband met gezondheidsproblemen gerelateerd aan de hitte.

“We instrueren mensen constant om tussen 10.00 uur en 19.00 uur hun activiteiten buitenshuis te beperken, en alles wat ze buiten de deur moeten doen voor 10.00 uur af te ronden.”

Ook elders in het zuidoosten van Europa hebben de autoriteiten waarschuwingen afgegeven vanwege de aanhoudende hitte. Servië heeft zijn burgers gewaarschuwd binnen te blijven. In de hoofdstad Belgrado worden vanaf morgen watertanks neergezet op pleinen neergezet.

Het Kroatische ministerie van Volksgezondheid zei vandaag dat “een enkel onoplettend moment genoeg is om aan de hitte ten onder te gaan.”

Al-Jazeera-verslag van de bosbranden in Zuid-Europa:

Vijfhonderd Spaanse militairen bestrijden bosbranden Noord-Spanje

De Spaanse regering heeft zo’n vijfhonderd militairen ingezet om te helpen bij de bestrijding van een natuurbrand in Noord-Spanje. De autoriteiten vermoeden volgens persbureau AP dat de brand, die al tachtig vierkante kilometer in de as heeft gelegd, is aangestoken.

De brand woedt bij het stadje Castrocontrigo, zo’n 320 ten noordwesten van Madrid. De burgemeester van Castrocontrigo zei vandaag dat degene die het vuur heeft aangestoken vorige week ook al probeerde een brand te stichten in hetzelfde gebied. Tot dusver is nog niemand in het gebied geëvacueerd.

Volgens het ministerie van Landbouw zijn er tussen 1 januari en 14 augustus meer dan elfduizend natuurbranden begonnen, waarvan de meeste zijn aangestoken. Zo’n 1400 vierkante kilometer bos is afgebrand.

    • Niels Posthumus