'Bekende Nederlanders aan de balie maken dit werk leuk'

Naam: Sanne Bohnenn (24)

Is: Hospitality host (baliedame)

Werkt: bij Schiphol Valet Parking

„Ik krijg regelmatig een sleutel van een Ferrari in mijn handen gedrukt. Die geef ik aan mijn collega die de auto in een beveiligde garage parkeert. En ik zorg dat hij de auto klaarzet als de klant weer op Schiphol is geland. Het klinkt als een simpel baantje en dat is het ook wel. Al heb ik wel verantwoordelijkheid over auto’s die tonnen waard zijn. Een sleutel mag niet kwijt raken. Dat is mij gelukkig nog nooit overkomen.

„De meeste klanten zijn zakenmensen, of Bekende Nederlanders. Vrijwel altijd met dure auto’s. Zo had ik Marco Borsato, Reinout Oerlemans en voetballers uit Oranje aan de balie. Het is niet zo dat ik mijn hele leven van deze baan heb gedroomd, maar die contacten maken het erg leuk. En op Schiphol werken heeft iets. Het is altijd druk, het leeft hier.

„Nu er even niet zoveel zakenreizen zijn in verband met de vakantie hanteren we een goedkoper zomertarief. Jan met de pet laat zijn auto dan ook ineens parkeren. Zo heb je, in plaats van een zakenman met een Audi A8, grote gezinnen met bergen koffers die via D-Reizen een last minute hebben geboekt.

„Zelf heb ik het ook niet zo ruim. Dit baantje is geen vetpot. Met mijn huidige salaris kom ik niet veel verder dan vakantie naar Spanje. Wat wel erg leuk is, ik heb de taal gestudeerd en vind het er mooi. Ik was dit jaar in Benalmádena, echt zo’n badplaats. Strand, hotel, vrienden – een prachtvakantie. Maar als ik wat meer te besteden heb, wil ik verder weg. Naar Miami of zo. Eerst maar eens kijken of ik geld bij elkaar krijg voor een kerstfeest op het strand van Tenerife.

„Ik ben 24 jaar en dan moet je natuurlijk onderaan beginnen. Met een diploma van de hogere hotelschool in Leeuwarden ging ik als stagiair aan de slag in een hotel. Daar werk je hard en verdien je niet zo veel. Ik wilde ergens anders kijken en koos een halfjaar terug voor deze baan op Schiphol. De komende jaren blijf ik in elk geval in de toeristensector werken. Mensen helpen is gewoon heel leuk. Hogerop komen via personeelszaken lijkt me wel wat.

„Die mooie auto’s de hele dag door hebben ook wel wat. Zelf heb ik geen auto, laat staan een rijbewijs. Dat ga ik nu eerst maar eens halen. Wie weet, kan ik dan zelf een keer een Ferrari inparkeren. Maar dan moet ik me eerst wel héél zeker voelen achter het stuur.”

Tekst & foto Tom Vennink

    • Tom Vennink