Alfamannetjes

U kent hem wellicht als organisator van de Miljonair Fair of in zijn rol als uitgever, ik ken Yves Gijrath als een enorme flapdrol. Legendarisch was een ontmoeting in de tuin van restaurant Lion-Noir in Amsterdam bij de presentatie van The Luxury List, een glossy. Met in zijn hand een gedroogde tomaat aan een stokje

U kent hem wellicht als organisator van de Miljonair Fair of in zijn rol als uitgever, ik ken Yves Gijrath als een enorme flapdrol. Legendarisch was een ontmoeting in de tuin van restaurant Lion-Noir in Amsterdam bij de presentatie van The Luxury List, een glossy. Met in zijn hand een gedroogde tomaat aan een stokje tekende hij hoe ze in het eerste van Ajax moesten lopen. Had hij zijn ‘goede contacten in de Arena’ ook verteld.

Ga er maar vanuit dat die vriend Yves Gijrath was, zoveel vrienden heeft Leon de Winter niet

Gezien de laatste ontwikkelingen – Yves treedt op als (imago)adviseur en spindoctor namens de van zes mishandelingen verdachte kickbokser Badr Hari – zeg ik graag hardop dat ik hem een flapdrol vind. En dat zouden meer mensen moeten doen.

Gewoon voor de zekerheid, zodat de rest van Nederland en omstreken niet denkt dat u een vriend bent. Als ik hier moest opsommen met wie Yves Gijrath volgens Yves Gijrath allemaal bevriend is, zat ik tot middernacht te schrijven. Dat zijn hele lijsten; ga er als Theo Janssen, bekende Nederlander, Nelson Mandela, vrouw met borsten, politicus of rijke dommerik maar vanuit dat u een vriend bent.

Pim Fortuyn was ook een vriend. We hebben Pim er nooit over gehoord maar volgens Yves ging Pim door hem van die lelijke stropdassen dragen. Die gestreepte stropdas die Pim droeg in het debat waarin hij Ad Melkert vernederde? Cadeautje van Yves, volgens Yves.

Maar – eerlijk is eerlijk – er zijn er die zich vriend van Yves Gijrath noemen. Kickbokser Badr Hari en schrijver Leon de Winter bijvoorbeeld.

Gisteren beschreef Leon de Winter in zijn column in Elsevier over hoe hij door een vriend – en ga er maar vanuit dat die vriend Yves Gijrath was, zoveel vrienden heeft Leon niet – in het Okura-hotel werd voorgesteld aan Badr Hari.

De kickbokser en de schrijver vonden elkaar instant aardig.

‘Hij was intelligent, charmant, geestig.’

In zijn column nam De Winter het op voor Badr Hari, die wordt verdacht van zes mishandelingen. Hij noemt de kickbokser ‘een fenomeen’, ‘een schitterende sportman’ en ‘een parel voor de samenleving’ en plaatst vraagtekens bij de omstandigheden waarbij de mishandelingen plaats vonden.

‘Zijn aanwezigheid verstoort de mannelijke pikorde. Alle alfamannetjes raken van streek als Badr binnenstapt. En dat betekent dat er mannen zijn die hem uitdagen, zeker als ze gezopen en gesnoven hebben (wat had slachtoffer Koen, een getrouwde man, ’s nachts om half vier in de Arena te zoeken, en wat zat er zoal in zijn bloed?).’

Meest vriendelijke oordeel na publicatie: Leon de Winter heeft te lang in de zon in de etalage van boekhandel Atheneum gelegen.

Alleen Yves Gijrath vond het mooi verwoord, die weet het gedrag van Badr Hari in Half Acht Live – hij vergat er voor het gemak even dat hij naast imago-adviseur ook eigenaar van het merk Badr Hari is – aan ‘roots en trots’. En van Yves mocht ook best eens gezegd worden dat ‘Badr heel leuk met kinderen is’. Zijn eigen kinderen vonden Badr geweldig en verder moesten we in Nederland maar eens stoppen met het stigmatiseren van Marokkanen, een bevolkingsgroep waarmee Yves Gijrath erg begaan is.

Het hart van Yves Gijrath zit voor een ondernemer op de juiste plek: in zijn portemonnee. Als u – en de kans daarop is aanzienlijk als u over een beetje geld, macht of aanzien beschikt – per ongeluk in die enorme netwerkfuik van Yves Gijrath bent gezwommen roep dan even dat u hem een flapdrol vindt. Een betere carrièretip kan ik u op dit moment niet geven.

    • Marcel van Roosmalen