Alberto valt aan, valt aan, valt aan

Alejandro Valverde won de eerste bergrit in de Vuelta en leidt in het klassement. Maar Alberto Contador blijkt na zijn schorsing meteen weer de beste bergop.

Team Saxo Bank's Alberto Contador of Spain cycles during the third stage of of the Tour of Spain "La Vuelta" cycling race between Faustino V and Eibar August 20, 2012. REUTERS/Joseba Etxaburu (SPAIN - Tags: SPORT CYCLING)
Team Saxo Bank's Alberto Contador of Spain cycles during the third stage of of the Tour of Spain "La Vuelta" cycling race between Faustino V and Eibar August 20, 2012. REUTERS/Joseba Etxaburu (SPAIN - Tags: SPORT CYCLING) REUTERS

Liefst zes keer versnelde Alberto Contador gisteren op de slotklim van de eerste bergetappe in de Ronde van Spanje. Na vijf kilometer klimmen op de Baskische Eibar Arrate konden slechts drie renners op hun tandvlees zijn wiel houden. Alejandro Valverde versloeg in een kort sprintje bergaf met een paar millimeter de derde Spanjaard, Joaquim Rodriguez. Ook Tourrevelatie Chris Froome hield ternauwernood stand. De Rabokopmannen Bauke Mollema (zesde) en Robert Gesink (tiende) toonden zich tevreden met zes seconden verlies.

Ook na zijn schorsing staat nog altijd geen maat op Contador (29). „Het is jammer dat ik hier niet kon winnen”, sprak de nummer vier uit de rituitslag na afloop. „Maar mijn doel is eerste te zijn in Madrid.”

In februari werd de Spanjaard met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst omdat hij in de Tour van 2010 was betrapt met een minieme dosis van het verboden middel clenbuterol. Naast zijn derde Tourzege raakte hij ook de winst in de Giro van 2011 kwijt. En de kopman van het Deense Saxo Bank mocht pas op 6 augustus terugkeren in het peloton. Hij was diep geraakt door de in zijn ogen onterechte schorsing. Maar Contador bleek zo hard te hebben getraind, dat hij bij zijn rentree in de Eneco Tour direct indruk kon maken met een staaltje pure klasse op de Muur van Geraardsbergen. Al betwijfelde hij zelf of zijn vorm al goed genoeg was om bergop te domineren in de Vuelta.

Na de eerste bergrit schudde El Pistolero zijn twijfels af en sprak openlijk over de eindzege in de Spaanse ronde, die hij al won in 2008. Wie van zijn concurrenten heeft een antwoord op het winnende recept waarmee hij sinds 2007 uitgroeide tot de beste ronderenner van zijn generatie? Niets tempo hoog houden met een dominante ploeg, zoals Bradley Wiggins in de Tour. Niets taai aanklampen, waarmee Ryder Hesjedal de beste bleek in de Giro. Contador kruidt elke grote ronde waaraan hij meedoet met iets unieks. Aanvallen, liefst vanaf de eerste meter bergop. Spektakel verzekerd.

Met zijn natuurlijke talent lijkt gebrek aan competitie vooralsnog geen nadeel, zoals ook Jan Ullrich in 1999 na een rentree direct de Vuelta won. De concurrenten van Contador hebben allemaal al een drieweekse ronde in de benen. Valverde reed de Tour, waarin hij de laatste bergrit won. Froome, die vorig jaar in de Vuelta doorbrak met een tweede plaats, haalde een week na zijn tweede plaats in de Tour nog brons in de olympische tijdrit. Rodriguez reed geen Tour, maar werd na een zware strijd in mei tweede in de Giro. In de rit van gisteren bleken twee Belgische klassementsrenners niet in de vorm van eerder dit seizoen. Thomas De Gendt (derde in de Giro) verloor 2.07 minuut, Jurgen Van den Broeck (vierde in de Tour) zelfs 3.23.

De Nederlanders Gesink en Mollema lijken goed hersteld van de blessures waardoor ze moesten opgeven in de Tour. De Rabokopmannen hielden gisteren lang stand op de steile slotklim. Gegangmaakt door Laurens ten Dam, na de Tour opnieuw sterk, bleven ze in het spoor van de besten. In het klassement staan Gesink en Mollema nu zesde en zevende, op 28 seconden van de nieuwe leider Valverde.

Ploegleider Adri van Houwelingen, in de loop der jaren betrokken bij vrijwel alle Rabosuccessen in grote rondes, was tevreden. „Het is gelopen zoals we hoopten. De schade met de topfavorieten is nihil en de verschillen met andere klassementsrenners is hetzelfde gebleven of valt zelfs in ons voordeel uit. Ik heb goede dingen gezien. De ploeg heeft prima in dienst van de kopmannen gereden en Robert en Bauke zijn nooit bij de eersten weg geweest.”

Ook Mollema – vorig jaar vierde in Spanje en winnaar van het puntenklassement – en Gesink keken met een goed gevoel terug. Bergop met slechts zes tellen verliezen van Contador, een schande is dat niet.

    • Maarten Scholten