Zonnebril, smoking en een paardendansje. Voer voor parodieën.

Met meer dan veertig miljoen hits is Gangnam Style een regelrechte klapper. Het olijke deuntje en de ongebruikelijke, beestachtige danspasjes van PSY, een 34-jarige Zuid-Koreaan, zijn tot ver in alle hoeken van de wereld te horen en te zien en worden zodoende gretig geparodieerd.

Niet bekend met het origineel? Ondenkbaar, maar het kan natuurlijk. In de video zien we de Zuid-Koraan, wiens echte naam Jae-Sang Park is, gekleed als soort Blues Brother pretenderen een kleurig en decadent leven te leiden. Een leven zoals in Gangnam, een betere wijk in Seoul. Gangnam Style dus.

De onalledaagse tonelen waar PSY zijn ‘onzichtbare paardrijdans’ uitvoert, we zien in de video onder meer een sauna, een manage, een draaimolen, een kleurige parkeergarage, een lift en een discobus, is voor veel fans de reden, samen met het aanstekelijke liedje zelf natuurlijk, om een parodie te maken.

Een andere parodie die veelvuldig opduikt is de ‘Noord-Koreaanse’ versie ‘Pyongyang Style’. In de video zijn de galloperende dansers verwisseld voor militaire parades en wijlen Kim Jong-il die zijn toehoorders toezwaait.

Honderden zijn het er, de verschillende versies van Gangnam Style die op YouTube rouleren. In de meeste ervan blijft het huppeldansje het uitgangspunt:

http://www.youtube.com/watch?v=bJgRWlyllcU&feature=player_embedded