Zuinigheid boven alles

Ajax opereert behoedzaam op de transfermarkt. De club koopt niet langer (te) dure spelers. En met succes.

Redacteur Voetbal

Nijmegen. Arme Evander Sno. Zijn verkeerde pass leidde gisteren de 1-0 in van Ajacied Jody Lukoki, waarna een 6-1 afstraffing volgde voor Sno’s nieuwe club NEC. De middenvelder is opgeleid door Ajax, vertrok daarna naar Feyenoord en kwam via het Schotse Celtic in 2008 terug naar Ajax. Uiteraard tegen een fors salaris. Maar bij Ajax lukte er vervolgens niets.

En zo wordt hij in Amsterdam vooral herinnerd als symptoom van het extreme uitgavenpatroon onder de trainer destijds, Marco van Basten. Een periode ook waarin aanvaller Miralem Sulejmani voor 16,25 miljoen euro werd overgenomen van Heerenveen. Zestien komma vijfentwintig miljoen euro.

Ajax doet dat tegenwoordig anders. Zuiniger. Met de hand op de knip. Dat wil zeggen: zolang de paniek niet toeslaat. Als er bij het naderen van de transferdeadline nog geen versterkingen zijn, valt niet uit te sluiten dat Ajax weer fors in de buidel tast.

Maar vooralsnog is er geen paniek. Dus antwoordde Frank de Boer, op de vraag hoe ver Ajax bereid is te gaan voor de centrale verdediger Niklas Moisander van AZ, koeltjes met: „Niet koste wat het kost.” Zoals hij eerder al zei dat Oussama Assaidi maar genoegen moest nemen met het salaris dat Ajax hem bood. Graag of niet. De vleugelaanvaller van SC Heerenveen speelt nu bij Liverpool. „Je moet het wel een eer vinden om bij Ajax te spelen”, vindt De Boer.

Het gezicht van dit strenge beleid is Marc Overmars, die deze zomer aantrad als directeur voetbalzaken. Onder zijn leiding kwam er nog geen grote aankoop tot stand. Dat kun je uitleggen als mismanagement, maar bij Ajax kiest men ervoor om dit „realistisch beleid” te noemen.

De ironie wil dat de zuinige Overmars nog altijd de hoogste transfersom achter zijn naam heeft staan die ooit voor een Nederlander is betaald. Bij zijn overgang van Arsenal naar Barcelona moesten de Catalanen in 2000 40 miljoen euro betalen.

Als voetballer had hij al wel de bijnaam ‘Marc Netto’, omdat hij altijd bijzonder geïnteresseerd was in de centen. Bij Ajax zeggen ze nu dat er geen sprake is van een Overmars-doctrine. „Maar Marc is wel uitstekend om ons realistische beleid uit te voeren”, aldus een woordvoerder.

Het geloof in de eigen jeugdopleiding is onder invloed van Johan Cruijff sterk bij Ajax. Maar de geruchtmakende transfer van Robin van Persie van Arsenal naar Manchester United toont maar weer eens de tragiek aan van de clubs die er een filosofie op na houden. Van Persie vertrok bij Arsenal omdat hij het zat was dat die club consequent weigerde ervaren topspelers te kopen.

Maar waar Arsenal al zeven jaar geen prijs meer won, sloot Ajax in 2011 en 2012 zeven magere jaren af met twee landstitels op rij. „Wij haalden juist in de periode van grote uitgaven geen titels”, zegt teammanager David Endt van Ajax. „Dus in die zin gaat die vergelijking mank.”

In een wedstrijd als gisteren, die al voor de eerste drinkpauze halverwege de eerste helft beslist was, is het moeilijk conclusies trekken over de werkelijke sterkte van Ajax. De spelers van NEC gunden de landskampioen in de hitte in De Goffert een heerlijk zomeravondpartijtje. Lukoki, Christian Eriksen, Theo Janssen en Siem de Jong scoorden. De Zweedse nieuweling Tobias Sana, voor het eerst in de basis, scoorde zelfs twee keer. Hij kostte Ajax 350.000 euro. Driehonderdvijftigduizend euro.