Zongebruinde lijven en gespierde torso’s

Kitesurfen wordt in 2016 een olympische sport. Bij de Brouwersdam was afgelopen weekend het EK. Iedereen is nu al met ‘Rio’ bezig. „Elke seconde telt vanaf nu.”

EK-kitesurfen bij de Brouwersdam. Zelfde sfeer maar andere techniek dan bij het windsurfen.
EK-kitesurfen bij de Brouwersdam. Zelfde sfeer maar andere techniek dan bij het windsurfen. Foto Rien Zilvold

„Ongelofelijk”, foetert Katja Roose, terwijl ze haar kite zorgvuldig tussen het opeengepakte strandpubliek parkeert. „Ongelofelijk dat ze hier niet even een stukje strand hebben afgezet.” Het is een bewijs dat niet iedereen het kitesurfen zo serieus neemt als Roose, die tussen de races even snel een banaan en wat sportdrank tot zich neemt.

Toen Roose drie maanden geleden hoorde dat kitesurfen over vier jaar een olympische discipline is, wist ze dat het tijd was voor rigoureuze maatregelen. Ze zegde haar baan als manager op, verblijft sindsdien vier keer per week in de sportschool en benut elk zuchtje wind op haar kiteboard. „Ik dacht: ik ben 31, dit komt perfect op tijd, dus ik ga er vol voor.”

Roose staat op het strand bij de Brouwersdam (tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee) waar dit weekend de derde van vijf wedstrijden uit de Europe Tour werd gevaren. Roose, eerste op de wereldranglijst, eindigde als derde.

Dorien Hoekstra, die brons won op de Spelen in Barcelona (1992) bij het onderdeel windsurfen, is verantwoordelijk voor de talentploeg van de watersportbond, waarin drie jongens en drie meisjes zitten. Hoekstra merkt dat het enthousiasme onder de jeugd enorm is. Niet alleen omdat de sport olympisch wordt, ook omdat jongeren inzien wat windsurfer Dorian van Rijsselberghe, winnaar van olympisch goud in Londen, teweeg heeft gebracht in Nederland. „Veel talenten die hun olympische droom najagen, maken de switch van windsurfen naar kitesurfen. Dit is een interessant proces. Want hoe lang duurt het voordat je op fatsoenlijk niveau bent? Elke seconde telt vanaf nu.”

Kitesurfen – met een klein surfboard en een deels opblaasbare vlieger van enkele vierkante meters – zal bij de Spelen in Rio de Janeiro (2016) vermoedelijk de plaats innemen van windsurfen. In november, als het IOC bij elkaar komt, wordt er meer duidelijk, maar de kaarten liggen gunstig voor de kitesurfers. In Rio zal de snelheidsvariant te zien zijn, course racing: een wedstrijd van ruim tien minuten langs een parcours van boeien. Voor freestyle, het uitvoeren van stunts voor een jury, is geen plaats.

De sport is populair onder de jeugd. Er zijn geen exacte cijfers omdat kitesurfers niet verplicht zijn zich te registeren bij een vereniging, maar de schatting is dat ongeveer 20.000 mensen de sport beoefenen.

De tweelingzusjes Lilian en Esther de Geus (20) maakten anderhalve maand geleden de overstap van het windsurfen naar kitesurfen. Ze doen bij de Brouwerdam (waar course racing op het programma stond) aan hun eerste officiële wedstrijd mee. Uithijgend op het strand geven ze toe dat het pittig was. „Het spelletje is hetzelfde, maar de techniek is totaal anders bij kitesurfen. Vooral als de wind onder een aantal knopen komt, is het lastig vaart te behouden.”

Er is geen tijd te verliezen richting Rio. „De Spelen zijn echt een droom”, zegt Lilian de Geus. „Dorian is een voorbeeld voor ons. Als het even kan, willen wij dat straks gaan herhalen.” De zusjes pakken het serieus aan. Ze verruilen hun woonplaats, Almere, binnenkort voor Scheveningen, waar ook het trainingscentrum van de watersportbond is gevestigd.

„Als je iets wilt bereiken, moet je er echt voor gaan”, vindt Esther de Geus. „We zijn er fulltime mee bezig. Als er te weinig wind staat, trainen we in de sportschool. De sport vraagt veel van je armen, benen en buikspieren.” Ze combineren het kitesurfen met intensieve studies. Lilian studeert fysiotherapie, Esther bewegingswetenschappen. „We hebben het er voor over”, zegt Lilian. Geld verdienen ze amper met de sport.

Van Rijsselberghe, die ook de overstap zal maken naar het kitesurfen, wordt al meteen tot favoriet gebombardeerd voor de Spelen van 2016. Thilo Trefz, de Duitse organisator van de Europe Tour, zegt: „De wind en het water zijn hetzelfde. Alleen zijn techniek moet aangepast worden. Niet eenvoudig, maar voor Dorian is het een eitje. Binnen drie weken is hij een volwaardig kitesurfer.”

Katja Roose weet niet wat ze hoort als ze geconfronteerd wordt met de woorden van Trefz. „Ik weet niet waar hij dat vandaan haalt, maar kitesurfen is compleet anders dan windsurfen. Het is alsof je tegen een badmintonner zegt dat hij moet gaan tennissen.”

De sfeer rond het kitesurfen is vergelijkbaar met het windsurfen, vinden de insiders. Bij de Brouwersdam stikt het van de strandjongens; zongebruinde lichamen, gespierde torso’s en iedereen is voortdurend in de weer met zijn kiteboard, terwijl op de achtergrond loungemuziek klinkt. „Kitesurfen is qua populariteit het nieuwe golf”, voorspelt Thilo Fretz. „Eerst had je skateboarden, toen windsurfen, vervolgens snowboarden, nu beachvolleybal en straks is het de beurt aan kitesurfen.” Het IOC speelt nadrukkelijk in op de trend dat moderne, spectaculaire sporten in opkomst zijn en past het olympische programma daar op aan.

Roose ziet het al helemaal voor zich in Rio. Op de voorgrond het strand van Copacabana met beachvolleybal en op de achtergrond het kitesurfen. „Dat zou te gek zijn.”