Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Flowerpower-zanger Scott McKenzie overleden

Scott McKenzie in 1967. Beeld YouTube / Beat Club

De Amerikaanse zanger Scott McKenzie is dit weekend op 74-jarige leeftijd overleden. In 1967 werd hij wereldberoemd met de hit San Francisco (be sure to wear flowers in your hair). Dat meldt de BBC.

Het lied werd een anthem voor de flowerpower-beweging in de jaren zestig. In 2002 schreef McKenzie over dat lied:

“I am amazed at how San Francisco continues even now to evoke dreams in the hearts and minds of people all over the world.”

McKenzie was in 1986 betrokken bij de nieuwe versie van The Mamas and the Papas. In de jaren tachtig schreef hij bovendien enkele hits met goede vriend John Phillips, waaronder Kokomo van de Beach Boys. Phillips was ook de producer van San Francisco.

McKenzie ging in 1998 met pensioen en was de laatste jaren ernstig ziek. Sinds 2010 leed hij het syndroom van Guillain-Barré, een aandoening die zijn zenuwstelsel aantastte.